“Το Κοράνι είναι πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό” – Παρέμβαση δικαιοσύνης

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Οι δηλώσεις του δευτέρου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ σε δημόσια συγκέντρωση κομματικών οπαδών του, στα μέσα Ιουνίου, ότι το Κοράνι είναι πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό, απασχολούν τώρα την αυστριακή Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία Βιέννης ζήτησε από την αυστριακή Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Νόρμπερτ Χόφερ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλειά της στα μέσα Οκτωβρίου.

“Δεν φοβάμαι τον κορονοϊό, ο κορονοϊός δεν είναι επικίνδυνος. Το Κοράνι, αγαπητοί μου, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό”, διατεινόταν απέναντι στους οπαδούς του στις 16 Ιουνίου ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Συγκοινωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019) των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σοκαρισμένοι από τις δηλώσεις του Νόρμπερτ Χόφερ είχαν εμφανιστεί τότε Αυστριακοί πολιτικοί των άλλων αυστριακών κομμάτων και εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων της Αυστρίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε εναντίον του μηνύσεις, οι οποίες προφανώς πρόκειται να εξεταστούν τώρα από την αυστριακή Δικαιοσύνη. Η “Πρωτοβουλία Μουσουλμάνων Αυστριακών” είχε καταθέσει στις 17 Ιουνίου στην Εισαγγελία Βιέννης μήνυση εναντίον του Χόφερ για υποδαύλιση μίσους και για προσβολή θρησκευτικής διδασκαλίας, όπως επίσης μήνυση εναντίον του για υποβάθμιση θρησκευτικών διδασκαλιών και υποκίνηση μίσους υπέβαλε και το νέο κόμμα “Κοινωνική Αυστρία του Μέλλοντος” της πρώην βουλευτή Μαρτίνα Μπίσμαν.

Ασκώντας δριμεία κριτική, ο Κρίστιαν Ντόιτς, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, είχε καταγγείλει πως “οι εξευτελιστικές δηλώσεις του Χόφερ και οι σκανδαλώδεις συγκρίσεις με την ισλαμική θρησκευτική κοινότητα είναι εντελώς απαράδεκτες”. Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο ηττημένος των αυστριακών προεδρικών εκλογών του 2016, είχε διαδεχθεί πέρυσι στην αρχηγία του κόμματός του τον παραιτηθέντα εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα” — του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

“Η ΄Υπόθεση Ίμπιζα΄ και τα φερόμενα σκάνδαλα ναρκωτικών γύρω από τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος των Ελευθέρων πιέζουν με τέτοιο τρόπο το κόμμα, ώστε για να βγει από την πολιτική ασημαντότητά του και να προκαλέσει την προσοχή επιστρέφει στα παλιά μοτίβα του, τον διχασμό, τη δυσφήμιση και την υποδαύλιση μίσους”, είχε επισημάνει ο γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.

Ο σημερινός δεύτερος αντιπρόεδρος του αυστριακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Χόφερ υπήρξε υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες τελικά έχασε και οι οποίες υπήρξαν οι πλέον παράδοξες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945, αφού γνώρισαν δύο αναβολές και χρειάστηκαν τρεις προσφυγές στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας. Σημαδεύτηκαν, εξάλλου, από τον μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα διάρκειας δώδεκα μηνών, τον οποίο η Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο κυρίως το έντονο τότε σε όλη την Ευρώπη προσφυγικό ζήτημα.

Στον τρίτο, επαναληπτικό γύρο της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 είχε επικρατήσει –με διαφορά μάλιστα 7,6 μονάδων, αντί της μάχης “στήθος με στήθος” που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις– ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής πανεπιστημίου και σήμερα ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 53,8 %, έναντι του 46,2 % του αντιπάλου του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

Αυτή η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν και συγχρόνως η ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου, που είχε προκαλέσει “ανακούφιση” στην Ευρώπη, οριστικοποιήθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αποτόλμησε τη φορά αυτή να προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα — όπως είχε κάνει κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016, του οποίου νικητής ήταν και πάλι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι