Ρωσία: Η Δύση απορρίπτει το διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης

Ρωσία: Η Δύση απορρίπτει το διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Γης υπονομεύουν τη σταθερότητα και είναι “δυνητικά επικίνδυνες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης και κατηγορώντας τη Δύση ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί “σε βάθος διάλογος μεταξύ των κύριων παικτών” για το συγκεκριμένο θέμα.

“Η κατάσταση απαιτεί διάλογο εις βάθος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πολιτικές και διπλωματικές μέθοδοι για την αναζήτηση τρόπων εξόδου από αυτήν την τεταμένη κατάσταση. Όμως ο εις βάθος διάλογος μεταξύ των κύριων παικτών απορρίπτεται από τις χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Τι είπε για τη δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν επίσημα ένα σχέδιο για τη χρησιμοποίηση των έκτακτων κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΕ για την άμυνα της Ουκρανίας, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα η βελγική κυβέρνηση.

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η ΕΕ περιμένει πως τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν περίπου 15-20 δισ. ευρώ σε κέρδη μέχρι το 2027.

Όσον αφορά τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από χώρες της Δύσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία θα εξετάσει την κατάσχεση εσόδων από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως “παραβίαση όλων των κανόνων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος”.

“Μπορούμε να δούμε πως είναι προσεκτικοί, καταλαβαίνουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο τέτοιων αποφάσεων και τις ενδεχόμενες συνέπειες για τους ίδιους που είναι αναπόφευκτες. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν πάει στη δεύτερη επιλογή (έναντι της κατάσχεσης όλων των περιουσιακών στοιχείων)”, είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι