Ρωσία-Ναβάλνι: Άγρια αστυνομική βία καταγγέλλουν οι διαδηλωτές

Ρωσία-Ναβάλνι: Άγρια αστυνομική βία καταγγέλλουν οι διαδηλωτές

Ο Αλεξέι Μπορίσοφ διαγνώστηκε από τους γιατρούς με διάτρηση πνεύμονα, τρία σπασμένα πλευρά και ένα σπασμένο δόντι μετά την συμμετοχή του σε διαδήλωση, στις 31 Ιανουαρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο 42χρονος οδηγός φορτηγού λέει ότι τραυματίστηκε από την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε αφότου ηγήθηκε μιας πορείας στην κεντρική Ριαζάν, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, φωνάζοντας “Λεφτεριά στον Αλεξέι Ναβάλνι” και συνθήματα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ήμουν πεσμένος με το πρόσωπο κάτω στο δάπεδο του περιπολικού… Άρχισαν να με χτυπάνε, δεν είδα καν πόσοι ήταν από αυτούς”, λέει ο Μπορίσοφ. Το Reuters δεν είδε το περιστατικό που περιγράφει ο Μπορίσοφ, αλλά ο αυτοκινητιστής προσκόμισε ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα τραύματά του και μια φωτογραφία που τον δείχνει στο νοσοκομείο. Τα έγγραφα δεν δείχνουν πού ή με ποιόν τρόπο τραυματίστηκε.

Ερωτηθέν από το Ρόιτερς για την υπόθεση, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προΐσταται της αστυνομίας, δεν σχολίασε. Ο Μπορίσοφ είναι ένας από τους 11.000 και πλέον που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή την σύλληψη και φυλάκιση του Ναβάλνι, σύμφωνα με την μκο ΟVD-Info, ένα παρατηρητήριο διαδηλώσεων που καταγράφει τις συλλήψεις και επιδιώκει την αποτροπή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές διώξεις.

Ένας εκπρόσωπος της OVD-info δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ενήμερη για περίπου 116 υποθέσεις φερόμενης αστυνομικής βίας έπειτα από τις πρόσφατες διαδηλώσεις και εξέφρασε φόβους ότι πολλοί άλλοι διαδηλωτές δεν κατήγγειλαν ανάλογα επεισόδια. Το Reuters δεν κατόρθωσε να διακριβώσει πόσο διαδεδομένες είναι οι καταγγελίες για αστυνομική βία στις διαδηλώσεις, στις οποίες μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών δεν έχει εκφράσει παράπονα για τραυματισμούς και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Αλλά δημοσιογράφοι λένε ότι η αστυνομία υπήρξε πολύ πιο επιθετική και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιη σε σχέση με τις περισσότερες άλλες πολιτικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Το υπουργείο Εσωτερικών, η Ερευνητική Επιτροπή που ερευνά τα σοβαρά αδικήματα και η Ρωσική Εθνοφρουρά δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία για χρήση αστυνομικής βίας και έχει δηλώσει ότι τυχόν τέτοια περιστατικά ερευνώνται, αλλά ότι έχουν σημειωθεί πολύ περισσότερες επιθέσεις διαδηλωτών προς τους αστυνομικούς παρά το αντίστροφο. Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις γιατί δεν είχαν λάβει επίσημη έγκριση για να πραγματοποιηθούν και υποστηρίζουν ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέιζερ και γκλομπ

Ο Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από την Γερμανία, όπου έλαβε θεραπεία μετά την δηλητηρίασή του στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα, όπως υποστηρίζουν δυτικές χώρες. Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν για την επίθεση εις βάρος του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει και αμφισβητεί το αν πράγματι δηλητηριάστηκε.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουν δει διαδηλωτές να αντιμετωπίζονται από αστυνομικούς με τέϊζερ και γκλομπ και έχουν μιλήσει με οκτώ από αυτούς που καταγγέλλουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία εναντίον τους. Ένας ρεπόρτερ του Ρόιτερς στη Μόσχα είδε έναν διαδηλωτή να πέφτει στο έδαφος ουρλιάζοντας από τον πόνο κατά τη σύλληψή του σε μια διαδήλωση στις 31 Ιανουαρίου και να ζητεί από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέϊζερ εναντίον του.

Έπειτα από μια εβδομάδα στη φυλακή, ο ίδιος διαδηλωτής, ένας 30χρονος γυμναστής, ο Σόσο Γκλόντι, είπε στο Reuters ότι ένας αστυνομικός χρησιμοποίησε πάνω του τέϊζερ παρότι δεν αντιστεκόταν στη σύλληψη. “Ξέρω να αντέχω τον πόνο, αλλά την πέμπτη ή έκτη φορά που με χτύπησαν με τέϊζερ έχασα την ψυχραιμία μου. Την πέμπτη φορά άρχισα να ουρλιάζω”, είπε.

Ιατρικά αρχεία που αφορούν την υγεία τεσσάρων διαδηλωτών, τα οποία είδε το Reuters, περιγράφουν λεπτομερώς τραυματισμούς ανάμεσά τους ένα σπασμένο χέρι, διάσειση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μώλωπες και ένα τραύμα στο βλέφαρο. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η Εθνοφρουρά ερευνά ένα περιστατικό κατά το οποίο ένας αστυνομικός χτύπησε τον 18χρονο εικονολήπτη Φίοντορ Κουντοκόρμοφ, ο οποίος είπε στο Ρόιτερς ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα γκλομπ στις 2 Φεβρουαρίου παρότι ήταν προφανές ότι ήταν δημοσιογράφος.

Ο 49χρονος δικηγόρος Βίκτορ Λιπάτοφ είπε στο Reuters ότι χτυπήθηκε στο χέρι και στο κεφάλι με γκλομπ ενώ στεκόταν μπροστά από την αστυνομία κάνοντας ανθρώπινη αλυσίδα με άλλους διαδηλωτές. Η ΟVD-info λέει ότι η Ρωσία έχει ανοίξει 36 ποινικές υποθέσεις εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για φερόμενη χρήση βίας κατά της αστυνομίας. Η Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε ότι 21 ποινικές υποθέσεις άνοιξαν μετά την πρώτη διαδήλωση, στις 23 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και εναντίον διαδηλωτών που κατηγορούνται ότι χτύπησαν αστυνομικούς. Δεν έχει διευκρινίσει πόσες άνοιξαν έκτοτε.

Η Ερευνητική Επιτροπή λέει ότι έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον διαδηλωτών που πέταξαν πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς, τους κλώτσησαν ή τους γρονθοκόπησαν ή τους ψέκασαν με αέριο πιπεριού. Η οργάνωση-παρατηρητήριο “Ρωσική Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων” ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει έξι καταγγελίες στην Ερευνητική Επιτροπή για φερόμενη χρήση βίας από αστυνομικούς, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η περίπτωση του Λιπάτοφ. Δεν έχουν αναφερθεί ποινικές έρευνες εις βάρος ανδρών της Εθνοφρουράς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι