Ρωσία: Το Νταγκεστάν απαγορεύει προσωρινά το νικάμπ μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

Ρωσία: Το Νταγκεστάν απαγορεύει προσωρινά το νικάμπ μετά τις πρόσφατες επιθέσεις
Varanasi, Uttar Pradesh, India - 24 March 2019: Portrait of an Islam lady.

Το Νταγκεστάν, μια ρωσική δημοκρατία του Καυκαύσου που είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανική, προχώρησε σήμερα σε προσωρινή απαγόρευση του νικάμπ για λόγους «ασφαλείας» μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά εκκλησιών και συναγωγών.

Το νικάμπ, μουσουλμανικό γυναικείο ένδυμα, που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια, «απαγορεύεται προσωρινά έως την εξάλειψη των υφιστάμενων απειλών», ανακοίνωσε η μουφτεία –η ανώτατη μουσουλμανική θρησκευτική αρχή— του Νταγκεστάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Η μουφτεία δικαιολόγησε την απαγόρευση σε αυτή τη δημοκρατία των 3 εκατομμυρίων κατοίκων επικαλούμενη «απειλή για την ασφάλεια του πληθυσμού στη δημοκρατία», που επισημάνθηκε από το υπουργείο του Νταγκεστάν, αρμόδιο για θέματα εθνικοτήτων και θρησκείας.

Το νικάμπ προέρχεται από τη αραβική χερσόνησο και έγινε δημοφιλές στο Νταγκεστάν κατά την αναβίωση του ισλαμισμού στην περιοχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τα νικάμπ είναι αρκετές συνηθισμένα στις μεγαλύτερες πόλεις του Νταγκεστάν. Η χρήση του νικάμπ έχει απαγορευθεί διά νόμου σε πολλές ευρωπαϊκές και μετασοβιετικές χώρες.

Στις 23 Ιουνίου, δράστες επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε δύο ορθόδοξες εκκλησίες και δύο συναγωγές, καθώς και σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στο Νταγκεστάν, σε συνθήκες που παραμένουν ακόμα ασαφείς. Σε αυτές τις επιθέσεις 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το περιστατικό αυτό έγινε τρεις μήνες μετά την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο Crocus City Hall, μια αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας, όπου σκοτώθηκαν 145 άνθρωποι.

Πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές για τις ταυτότητες και τα κίνητρα των δραστών στο Νταγκεστάν. Αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις αρχές.

Τη δεκαετία του 2000, το Νταγκεστάν υπήρξε θέατρο επαναλαμβανομένων ένοπλων συγκρούσεων με τζιχανιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι