Συλλήψεις τζιχαντιστών στην Αυστρία εν όψει συναυλίας της Τέιλορ Σουΐφτ

Συλλήψεις τζιχαντιστών στην Αυστρία εν όψει συναυλίας της Τέιλορ Σουΐφτ

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε δύο μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας μόλις 19 ετών, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουΐφτ στη Βιέννη.

Ένας Αυστριακός, ο οποίος «είχε ορκιστεί πίστη» στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνελήφθη το πρωί στην πόλη Τέρνιτς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της Αστυνομίας Φραντς Ρουφ. «Ανακαλύψαμε προπαρασκευαστικές ενέργειες που εστίαζαν στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στο σπίτι του 19χρονου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν «χημικές ουσίες».

Ο νεαρός βρισκόταν σε επικοινωνία με άλλον ύποπτο, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια τις επόμενες ημέρες, ιδίως στις συναυλίες της Τέιλορ Σουΐφτ που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο τριήμερο στη Βιέννη και θα προσελκύσουν περίπου 65.000 θεατές έκαστη, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της βιεννέζικης αστυνομίας Γκέρχαρντ Πιρστλ.

Οι αυστριακές αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τζιχαντιστής στις 2 Νοεμβρίου 2020 στη Βιέννη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες. Ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο σε αυτήν τη χώρα των 9,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επίσης, οι ταραχές που σημειώνονται εδώ και πέντε μέρες στην Βρετανία, με συγκρούσεις αστυνομίας και πολιτών με αντιμεταναστευτικά συνθήματα, ξεκίνησαν επίσης από ένα αιματηρό επεισόδιο που σχετίζεται έμμεσα με την Τέιλορ Σουΐφτ. Συγκεκριμένα, ένας έφηβος με καταγωγή από τη Ρουάντα αλλά γεννημένος τη Βρετανία, μαχαίρωσε πάνω από δέκα άτομα που συμμετείχαν σε έναν παιδικό και εφηβικό χορό για την Τέιλορ Σουΐφτ, στο Σάουθπορτ. Υπέκυψαν στα τραύματά τους τρία κορίτσια.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήταν ισλαμιστής μετανάστης και οργανώθηκαν αμέσως συγκεντρώσεις, που πήραν διατάσεις και συνεχίζονται επί ημέρες, με ένταση, εμπρησμούς και προπηλακισμούς μεταναστών.

Τα κίνητρά του δράστη εν τω μεταξύ παραμένουν άγνωστα και οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν απλώς ότι «δεν είναι τρομοκρατικά». Όμως πολλές ομάδες πολιτών, που χαρακτηρίζονται από πολλά ΜΜΕ ακροδεξιές, θεωρούν ότι ο 17χρονος δράστης ήταν τζιχαντιστής. Έχει γίνει γνωστό ότι ο έφηβος θα εξεταζόταν από ψυχίατρο, κάτι που θα εκτόνωνε την κατάσταση ξεκαθαρίζοντας ότι επρόκειτο για ψυχασθενή δράστη, όμως έκτοτε δεν δόθηκε επισήμως από την αστυνομία κάποια ερμηνεία για τα κίνητρα. Οι αρχές δηλώνουν ότι είναι fake news προς πρόκειται για τζιχαντιστή και ότι θα παταχθεί κάθε ανομία των διαδηλωτών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx