Συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ

Συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στις 15 Νοεμβρίου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ένα χρόνο μετά την τελευταία συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η προηγούμενη συνάντηση Μπάιντεν-Σι είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο και θα μετέχουν πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αναμένεται να συζητηθούν πολλά διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, το ουκρανικό πρόβλημα, οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, εν γένει οι σχέσεις στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ουσία φαιντανύλη που χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και στην εμπορία ναρκωτικών, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και οι “δίκαιες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις”, όπως δήλωσε ανεπίσημα εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν. “Τίποτα δεν θα κρυφτεί, όλα είναι στο τραπέζι”, είπε ο πολιτικός, που μίλησε μεν στους δημοσιογράφους, αλλά αρνήθηκε να κατονομαστεί,

“Είμαστε σαφείς ως προς αυτό. Ξέρουμε πως οι προσπάθειες επί αρκετές δεκαετίες να διαμορφωθεί ή να μεταρρυθμιστεί η Κίνα έχουν αποτύχει. Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή για την υπόλοιπη ζωή μας”, είπε. Αμερικανοί πολιτικοί όπως και άλλοι παράγοντες που πίεζαν από καιρό για την πραγματοποίηση της συνάντησης, θεωρούν ότι το Πεκίνο εργάζεται δραστήρια προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημέρα της συνάντησης με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα πως ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι