ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκηνές πανικού από την κατάρρευση φράγματος στη Νορβηγία (video)

Σκηνές πανικού από την κατάρρευση φράγματος στη Νορβηγία (video),

Ένα φράγμα στον ποταμό της Νορβηγίας Γκλόμα κατέρρευσε χθες μερικώς και το νερό να ξεχύθηκε ορμητικό προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες στις παρόχθιες περιοχές. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Μπρασκσρείντφος που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού, βορείως του Όσλο, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με το Reuters, οι γεννήτριες του φράγματος σταμάτησαν να λειτουργούν επειδή πλημμύρισε το κέντρο ελέγχου, με αποτέλεσμα το φράγμα να καταρρεύσει μερικώς.

Αρχικά οι τοπικές αρχές σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα από τα ανοίγματα στο φράγμα, ιδέα που τελικά δεν υλοποιήθηκε αφού υπήρχε φόβος ότι δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η ροή. Αργότερα, η στάθμη του νερού ευτυχώς υποχώρησε και πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ωστόσο από την περιοχή χρειάστηκε να απομακρυνθούν περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ οι ζημίες όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές είναι μεγάλες σε υποδομές και κατοικίες.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανέρχονται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια (109 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με εκτίμηση του παγκόσμιου αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν οι ζημιές είχαν ανέλθει σε περίπου 123 δισ. δολάρια, ενώ αντίθετα οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκαν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από 48 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή τoυ ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος.

Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα έξοδα για τους ασφαλιστές να φθάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, η οποία ασφαλίζει τους ασφαλιστές. Οι πρώτες προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε είναι δυσμενείς, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, από φωτιές και πλημμύρες που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι