Σκούρα τα βρήκε ο Σούνακ: “Αν χάσουμε και τη Ρουάντα δεν θα έχουμε πού να τους στείλουμε”

Οι Συντηρητικοί οδηγούνται σε εκλογική ήττα ανάλογη με εκείνη του 1997 δείχνει δημοσκόπηση

Αμφισβητείται εντόνως η ηγεσία του Ρίσι Σούνακ καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματός του τον βρίσκουν υποχωρητικό στο μεταναστευτικό ζήτημα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κάλεσε σήμερα όλες τις “τάσεις” του κυβερνώντος κόμματος να ομονοήσουν στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία ουσιαστικά εκτοπίζει στη Ρουάντα πρόσφυγες και μετανάστες. Εν συνεχεία ζητεί από τη Ρουάντα να κάνει το ξεκαθάρισμα μεταξύ των δύο ομάδων και να αποφασίζει ποιοι δικαιούνται ασύλου.

Επειδή κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο επικίνδυνο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να απελαύνονται άμεσα από τη Ρουάντα, και αμφισβητήθηκε η δυνατότητα του συγκεκριμένου κράτους να αξιολογεί ορθά τις αιτήσεις για άσυλο στη Βρετανία, ο Σούνακ έκανε μια νέα συμφωνία βάσει της οποίας η Ρουάντα θα γνωμοδοτεί, αλλά δεν θα απελαύνει. Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση για να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους. Αυτό βρήκε τους πιο συντηρητικούς βουλευτές του αντίθετους και ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ χθες παραιτήθηκε.

Η τρόπον τινά πιο συντηρητική πτέρυγα των Συντηρητικών επιμένει να αυστηροποιηθεί το νομοσχέδιο, και ο Σούνακ διαμαρτύρεται ότι σε αυτή την περίπτωση το όλο σχέδιο θα καταρρεύσει. Η πιο δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις επί του βρετανού πρωθυπουργού για να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα προσφυγής αιτούντων ασύλου κατά των απελάσεων και πλέον αμφισβητούν την ηγεσία του

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα, ο Σούνακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στην Ρουάντα «θα λειτουργήσει», ενώ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε νέα έκπτωση στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο νομοσχέδιο, η Ρουάντα θα αποχωρήσει από την συμφωνία «και τότε δεν θα έχουμε πια πού να στείλουμε κανέναν… Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. Θα τα απογειώσουμε αυτά τα αεροπλάνα με τους παράνομα εισελθόντες. Θα αποθαρρύνουμε τους παράνομους μετανάστες να έρθουν εδώ και θα σταματήσουμε επιτέλους τα σκάφη που διασχίζουν την Μάγχη», επέμεινε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρίσι Σούνακ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται τρεις εβδομάδες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τόπος για να σταλούν οι άνθρωποι που φθάνουν στο βρετανικό έδαφος με μικρά σκάφη διασχίζοντας την Μάγχη και ότι το σχέδιο παραβιάζει το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο. Το κείμενο που παρουσιάσθηκε σήμερα στους βουλευτές είναι η τρίτη εκδοχή ενός επίμαχου νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά από τον Μπόρις Τζόνσον και έκτοτε έχει επανειλημμένως απορριφθεί από την δικαιοσύνη.

Σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το κείμενο απαντά στις ανησυχίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Δεν θα επιτρέψω σε κανένα ξένο δικαστήριο να μπλοκάρει αυτές τις πτήσεις. Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου επιλέξει να επέμβει κατά της βούλησης του δικού μας κυρίαρχου κοινοβουλίου, θα κάνω ό,τι πρέπει ώστε να επιτραπούν αυτές οι πτήσεις», είπε ο Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα μετατρέψει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία προσπάθεια για την συσπείρωση των Τόρις, αφού η άρση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου θα άνοιγε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές. Η πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

«Εχω μια αίσθηση deja vu», δήλωσε πολιτικός των Τόρις που υποστηρίζει εκών άκων το νομοσχέδιο προειδοποιώντας ότι όπως φάνηκε τον περασμένο χρόνο οι συνάδελφοί του μπορούν να είναι ανηλεείς στην εκπαραθύρωση ενός πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής, μόνο η συντηρητική βουλευτής Αντράα Τζένκινς έχει καλέσει δημόσια για την άρση της εμπιστοσύνης προς τον Σούνακ, αλλά η ίδια διευκρίνισε ότι «άλλοι έξι συνάδελφοι κάνουν το ίδιο, μόνον που δεν το δημοσιοποιούν», όπως είπε.Η Τζένκινς δήλωσε χθες ότι η παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης μπορεί να είναι «η προαναγγελία θανάτου» της ηγεσίας Σούνακ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι