Στο Κίεβο ο Όρμπαν – Θα συζητήσει με το Ζελένσκι “δυνατότητες ειρήνευσης”

Στο Κίεβο ο Όρμπαν – Θα συζητήσει με το Ζελένσκι “δυνατότητες ειρήνευσης”

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έφτασε σήμερα το πρωί στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «για να συζητήσουν τις δυνατότητες ειρήνευσης και τρέχοντα θέματα των διμερών σχέσεων», όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού. Η Ουγγαρία από χθες ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Βίκτορ Ορμπάν – που διαφωνεί με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο — πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου. Πέρυσι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον Πούτιν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήθελε αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Τον Ιανουάριο άσκησε βέτο σε πακέτο ύψους 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με καθυστέρηση όταν η Ουγγαρία δέχθηκε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 μέχρι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2010, είναι επίσης αντίθετος στις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ο Ορμπάν έχει ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο και η Ρωσία παραμένει βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας. Παράλληλα ο Ούγγρος ηγέτης είναι αντίθετος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία.

Χθες, Δευτέρα, ο Ζελένσκι συνεχάρη την Ουγγαρία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και δήλωσε ότι ελπίζει «η Βουδαπέστη να προωθήσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τους κοινούς στόχους και τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Οι σχέσεις του Ορμπάν με τον Ζελένσκι δεν είναι καλές, καθώς ο Ούγγρος ηγέτης κατέταξε τον Ουκρανό πρόεδρο μεταξύ των «αντιπάλων του» στη διάρκεια ομιλίας του μετά την επανεκλογή του το 2022.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο Ορμπάν και Ζελένσκι είχαν μια σύντομη συνομιλία κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τους δύο άνδρες να έχουν τεταμένη συζήτηση, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει μετά λόγο για «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με αφορμή την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βουδαπέστης έως και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη διδασκαλία της ουκρανικής γλώσσας στην συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, η Ουγγαρία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί πολύ λιγότερους Ουκρανούς πρόσφυγες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι