Σχολεία: Συστάσεις για καθαριότητα και αποφυγή συνωστισμού λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για το ιό της γρίπης

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για να ελεγχθεί κατά το δυνατόν η διασπορά των ιών με το άνοιγμα των σχολείων

Μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήνει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης. Η ανακοίνωση εκδόθηκε επειδή πλέον καταγράφονται πολλά κρούσματα και είχαμε τρεις θανάτους ενηλίκων από γρίπη, ενώ έχασε τη μάχη και ένα βρέφος 15 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι  για τον ίδιο λόγο, σε δύο νοσοκομεία ήδη “κόπηκαν” τα επισκεπτήρια και σε ένα είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα.

Τα μέτρα αφορούν καθηγητές, μαθητές και άλλους εργαζομένους. Συγκεκριμένα συστήνονται τα εξής: «Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

»Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, όταν λερώνονται, όμως και κάθε φορά που προετοιμάζεται ή χορηγείται γεύμα. Επίσης πλύσιμο μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

»Επίσης πρέπει να γίνεται καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού. Πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι που δεν αερίζονται επαρκώς ή όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στους διαδρόμους, στις σκάλες και στα ασανσέρ. Αποφυγή εν γένει συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

»Πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο, την μύτη, τα μάτια και το στόμα και να πλένουμε καλά τα χέρια προτού πιάσουμε κάποιο σημείο στο πρόσωπό μας. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, πρέπει να το κάνουμε σε χαρτομάντηλο ή ‘στον αγκώνα’ για να αποτρέπεται η διασπορά. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

»Εάν κάποιο παιδί στο σχολείο παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Ο πυρετός θεωρείται ότι έχει υποχωρήσει όταν κάποιος είναι απύρετος χωρίς να παίρνει αντιπυρετικά σκευάσματα»

Αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ για κορονοϊό, γρίπη ή RSV και συστήνεται να απουσιάσουν από τα μαθήματά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι