Συμβούλιο Εφετών Πειραιά: ΟΧΙ στην αποφυλάκιση Ξηρού

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αρνητική απάντηση έλαβε ο Σάββας Ξηρός, από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, στην αίτηση του για αποφυλάκιση με όρους.

Το δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του, αρνείται την έξοδο από τις φυλακές του καταδικασμένου σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, κρίνοντας ότι δεν δικαιούται αποφυλάκιση αν δεν εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του.

Ο βαρυποινίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο ζητώντας την «υφ’ όρων απόλυσή του» επικαλούμενος λόγους υγείας με βάση το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που δίνει δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% και εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη, σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, να εκτίουν το «υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εφέτες κρίνουν ότι ναι μεν η περίπτωσή του Σάββα Ξηρού εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του, πριν εξέλθει από τη φυλακή.

Η κρίση των δικαστικών λειτουργών για το θέμα είναι διαφορετική από εκείνην που διατύπωσε στην πρότασή του προς το Συμβούλιο ο αντιεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το άρθρο 110, καθώς, κατά την άποψή του, ο νομοθέτης δεν περιλαμβάνει στις ευνοϊκές διατάξεις του όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως ο 55χρονος βαρυποινίτης της 17 Νοέμβρη.

Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, αν ο Ξηρός αφεθεί ελεύθερος “θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος”, καθώς εκεί κατατείνει η προηγούμενη δράση του και το ότι δεν έχει μετανοήσει “καθόσον οι από μέρους του κατά καιρούς δηλώσεις προσχηματικής και υποκριτικής συγγνώμης, δεν πείθουν”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι