Συνάντηση Δένδια και Σάλεχ – “Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο”

Γιατί έλειπε ο Δένδιας από την σύσκεψη στο Μαξίμου για το Ουκρανικό, Σπύρος Γκουτζάνης

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Από κοινού έστειλαν για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από την Λιβύη, με τον  να επισημαίνει πως η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Άγκυρας και Τρίπολης είναι άκυρη.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται -και εσείς το εκπροσωπείτε με τον πιο καθαρό τρόπο- είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Σάλεχ για τη στάση την οποία τηρεί: «Μία στάση που οδηγεί στη θέληση αντικειμενικών και αδιάβλητων εκλογών στη Λιβύη. Και κυρίως στη σταθερή σας στάση υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Ευχαριστίες προς τον Δένδια

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβυής μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Γκιουλέκα και τον ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για τη Λιβύη, πρέσβη Χριστόδουλου Λάζαρη, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι μεγάλη χαρά του που τον υποδέχεται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα και λίγους μήνες μετά τη δική του επίσκεψη στην Αλ Κούμπα στη Λιβύη.

Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιονδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας (τουρκολιβυκό μνημόνιο), ανακοινώνοντας ότι είναι «άκυρη», όπως τόνισε.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας, αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία τους». Όπως πρόσθεσε, οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση, ενώ εξήρε τον ρόλο του Έλληνα υπουργού στην άρση των κυρώσεων της ΕΕ που είχαν επιβληθεί προς το πρόσωπο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι