Συνελήφθη καθηγητής της Οξφόρδης για κλοπή αρχαίων παπύρων που πούλησε στο Μουσείο της Βίβλου!

Συνελήφθη καθηγητής της Οξφόρδης για κλοπή αρχαίων παπύρων που πούλησε στο Μουσείο της Βίβλου!

Συνελήφθη καθηγητής της Οξφόρδης, που κατηγορείται ότι… έκλεβε παπύρους με κείμενα της Βίβλου από την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Sackler.

Είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια ιστορία η οποία αφορά στην εξαφάνιση θραυσμάτων από παπύρους, που ανήκουν στην Εταιρεία Αιγυπτιακών Ερευνών και βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου!

Οι αρχές κατηγόρησαν τον 63χρονο παπυρολόγο της Οξφόρδης, Ντερκ Όμπινκ, ότι πούλησε 13 από τα αρχαία αντικείμενα στους ιδιοκτήτες του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι τα επέστρεψαν πέρυσι, αφού έμαθαν ότι είχαν… κλαπεί!

Η εταιρεία έχει ταυτοποιήσει επί πλέον 120 κομμάτια, που λείπουν από την συλλογή. Ο καθηγητής Όμπινκ αρνείται την κατηγορία.

Τα χειρόγραφα αποτελούν μέρος της συλλογής των παπύρων της Οξυρρύγχου, οι οποίοι βρέθηκαν σε ανασκαφές στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα σε μια αρχαία… χωματερή στην Αίγυπτο.

«Αυτά είναι πρώιμα θραύσματα των Ευαγγελίων ή βιβλικά θραύσματα», εδήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Carl Graves. «Είναι απόδειξη της πρώιμης χριστιανικής κληρονομιάς της Αιγύπτου και αποτελούν πρώιμο δείγμα της βιβλικής γραφής. Δεν τα εκτιμούμε υλικά, αλλά είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα»!

Ο Όμπινκ, ο οποίος διδάσκει παπυρολογία και ελληνική λογοτεχνία, τέθηκε υπό κράτηση στις 2 Μαρτίου από το αστυνομικό τμήμα του Τάμεση. Τον Νοέμβριο ασκήθηκε επισήμως δίωξη εναντίον του στην αστυνομία. Η Εταιρεία Αιγυπτιακών Ερευνών ανακάλεσε την άδεια πρόσβασης του Όμπινκ στην συλλογή της τον Ιούνιο και η Οξφόρδη ανέστειλε την ιδιότητά του ως καθηγητή της, τον Οκτώβριο, αν και εξακολουθεί να αναφέρεται ως καθηγητής στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου.

Ο Scott Carroll και ο Jerry Pattengale, που βοήθησαν στην συγκέντρωση της συλλογής του Μουσείου της Βίβλου, για τον ιδρυτή και μεγιστάνα, Steve Green, σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν με τον Όμπινκ σε πολλές περιπτώσεις. Στα τιμολόγια πωλήσεων για την εταιρεία, ο ακαδημαϊκός αναφέρεται ως πωλητής.

Εκπρόσωποι της Οξφόρδης και του Μουσείου της Βίβλου δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα να σχολιάσουν. Δεν ήταν δυνατή και η επικοινωνία με τον Obbink.

Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, ωστόσο, ο Όμπινκ επέμεινε ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Στην μοναδική δημόσια δήλωση του για το θέμα, που έγινε τον Οκτώβριο, ισχυρίστηκε ότι τα ενοχοποιητικά έγγραφα «κατασκευάστηκαν σε μια κακόβουλη προσπάθεια να βλάψουν την φήμη και την καριέρα μου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι