Το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα  το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο περιγράφει μέσα από θέσεις και προτάσεις τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει την επόμενη μέρα των εκλογών και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ως εξής:

Όθωνας Ηλιόπουλος
Έλενα Ακρίτα
Ευάγγελος Αποστολάκης
Πόπη Τσαπανίδου
Μιχάλης Καλογήρου
Τζένη Λειβαδάρου
Αθανάσιος Τσακρής
Ζωρζέτα Λάλη
Στέφανος Κασσελάκης
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
Κωνσταντίνος Βλαχάκης
Νατάσσα Ρωμανού
Όμηρος Πουλάκης
Δώρα Τσαμπάζη
Αλέκος Φλαμπουράρης

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου:

Στην πρώτη θέση ο Όθωνας Ηλιόπουλος γιατρός καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ ερευνητής. Εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Στη δεύτερη Θέση η Έλενα Ακρίτα. Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος μια γυναίκα με έντονη δράση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τρίτη θέση ο εν αποστρατεία ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Στην τέταρτη θέση η Πόπη Τσαπανίδου δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και μάχιμος δικηγόρος.

Στην έκτη θέση η Τζένη Λειβαδάρου. Ανάπηρο άτομο. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην έβδομη θέση ο Θανάσης Τσακρής. Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Στην όγδοη θέση η νομικός Ζωρζέττα Λάλη. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ένατη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας. Σπούδασε με υποτροφίες χρηματοοικονομικά και διεθνείς επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία. Με ενεργή δράση σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στη δέκατη θέση η μοναδική γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Με ειδίκευση αλλά και προϋπηρεσία στη διαχείριση προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Στην ενδέκατη θέση ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργός στο κίνημα των εργαζομένων μηχανικών. Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στη δωδέκατη, η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στη δέκατη τρίτη θέση ο Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στο χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers.

Στη δέκατη τέταρτη η Δώρα Τσαμπάζη. Δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

Και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, βουλευτής και πρώην υπουργός Επικρατείας.

 

Το πρόγραμμα τωhttps://youtu.be/VDe54KORRRcν 50 ημερών

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο “Συμβόλαιο για την αλλαγή”, περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες 50 ημέρες που στόχο έχουν την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την ανάσχεση των πλειστηριασμών.

Ωστόσο, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν στέκεται στις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησης και προχωρά στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων θα επιτρέψει στη χάραξη μιας «συνολικά ανταγωνιστικής στρατηγικής προς το νεοφιλελευθερισμό» αλλά και στη διαμόρφωση ενός «ριζικά διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών θέτει σε πρώτο πλάνο την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας με:

· Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

· Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

· Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

· Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

· Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

· Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.

· Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.

· Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).

· Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

· Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

· Αφαίρεση από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

Ιδιωτικός τομέας

Στο επίκεντρο του νέου προγράμματος ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τοποθετεί τον κόσμο της εργασίας με το κυβερνητικό πρόγραμμα να αναφέρει ότι η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας μπορεί να γίνει «κινητήρας βιώσιμης ανάπτυξης» αν συνοδευτεί «από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα πεδία της οικονομίας, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή μέχρι τις υπηρεσίες».

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι η κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ), η επαναφορά των ΣΣΕ, την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνο εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για τη μερική απασχόληση κατά 20%

 Κράτος- Δικαιοσύνη

Όπως αναφέρει το κυβερνητικό πρόγραμμα: «η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών, η γενικευμένη διαφθορά, η εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων με στόχο τον έλεγχο της κοινής γνώμης» ορίζουν ως αναγκαιότητα την «ανασύσταση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου».

Σε ότι αφορά το καθεστώς λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα για ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, για την ποιοτική βελτίωση της απονομής της, την αποσύνδεση της εξέλιξης των Δικαστών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και, τέλος, την κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών.

Αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ενός συγκεκριμένου ορισμού των «λόγων εθνικής ασφάλειας» για τους οποίους μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου, ότι θα καταργήσει την τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ΕΥΠ θα περάσει από τα χέρια του Πρωθυπουργού στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι