Τα παιδιά-στρατιώτες διχάζουν Ουάσινγκτον-Άγκυρα

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας δοκιμάζονται και στο ζήτημα των παιδιών-στρατιωτών. To State Department πρόσθεσε την Τουρκία σε έναν κατάλογο χωρών που εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιώτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Άγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι είναι «ένα εντυπωσιακό παράδειγμα υποκρισίας, δύο μέτρων και δύο σταθμών, αφού οι ΗΠΑ βοηθούν ανοιχτά, παρέχουν οπλισμό στο PKK/YPG που στρατολογεί παιδιά δια της βίας».

Χαρακτηρίζει επίσης «γελοίο» ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι κουρδικές αντάρτικες οργανώσεις που πολεμούν εδώ και 40 χρόνια εναντίον της. Το State Department διαπίστωσε στην έκθεση του 2021 “Trafficking in Persons” (TIP) ότι η Τουρκία παρείχε «απτή υποστήριξη» στην τρομοκρατική οργάνωση Σουλτάν Μουράτ στη Συρία, μια ομάδα της συριακής «αντιπολίτευσης» την οποία η Άγκυρα έχει από καιρό υποστηρίξει

Ένα στέλεχος του State Department, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισήμανε, ότι «όσον αφορά ιδίως την Τουρκία (…) είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται». Πρόσθεσε, ότι «ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη».

Οι κυβερνήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, υπόκεινται σε περιορισμούς ειδικά στον τομέα προμήθειας οπλικών συστημάτων, μία διαδικασία που είναι αυτοματοποιημένη και δεν υπόκειται σε προεδρικό βέτο. Δεν είναι επίσης σαφές αν η κατάταξή της σε αυτή τη λίστα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι