Τα “περιφερειακά” μέτωπα του κορονοϊού, από Καναδά έως Αιθιοπία

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κάλεσε τους Καναδούς που έχουν κουραστεί από την πανδημία να “κρατήσουν λίγες εβδομάδες ακόμη”, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού “παράγει αποτελέσματα” απέναντι στον πολλαπλασιασμό των παραλλαγμένων στελεχών του ιού. “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος”, δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά “βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό”.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατήσουμε μερικές ακόμη εβδομάδες για την πραγματική επιπεδοποίηση της καμπύλης και να επιτρέψουμε στα εμβόλια που θα φτάσουν κατά εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες να φέρουν αποτέλεσμα”, δήλωσε. Χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Καναδάς ξεπέρασε το Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού, αναγκάζοντας αρκετές επαρχίες να εντείνουν τους περιορισμούς τους τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία.

Το Οντάριο, η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας και η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, ενίσχυσε το Σάββατο και επέκτεινε σε όλες τις περιοχές της για τέσσερις εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τώρα αποκλειστικά στο Τορόντο και τα προάστιά του, ενώ το γειτονικό Κεμπέκ επέβαλε εκ νέου καραντίνα σε αρκετές περιοχές και επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις. Η αύξηση του αριθμού των παραλλαγμένων στελεχών, ο οποίος σχεδόν τριπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και οι νοσηλείες που προέκυψαν από την αύξηση αυτή προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία, δήλωσε η Τερέζα Ταμ, αξιωματούχος της Δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα από 15.200 κρούσματα παραλλαγών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον Καναδά, τα περισσότερα στην Αλμπέρτα, τη Βρετανική Κολομβία, το Οντάριο και το Κεμπέκ. Η βρετανική παραλλαγή “αντικατέστησε πιθανόν” τον αρχικό ιό σε ορισμένα μέρη της χώρας, ενώ η βραζιλιάνικη παραλλαγή, η οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, είναι “σε μεγάλη άνοδο”, σημείωσε. Η εκστρατεία εμβολιασμού του Καναδά, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, δείχνει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από πολλά εμπόδια, κυρίως στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna στις αρχές της χρονιάς.

Μέχρι σήμερα, το 15,7% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. “Πρέπει όλοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία εμβολιασμού”, δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 44 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όλοι οι Καναδοί που το επιθυμούν θα έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, επανέλαβε.

Νότια Κορέα

Τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την 8η Ιανουαρίου – 668 περιπτώσεις – τις προηγούμενες 24 ώρες ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA), ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως εδώ τους 1.756 νεκρούς επί συνόλου 106.898 μολύνσεων. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,64%.

Οι αρχές έκαναν λόγο για τον εντοπισμό νέων εστιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σάουνες, μπαρ και εκκλησίες. Το 63% των μολύνσεων εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και σε γειτονικές περιοχές, ειδικά στην επαρχία Κιόνγκι, που περιβάλλει την πρωτεύουσα. «Αν το τέταρτο κύμα γίνει πραγματικότητα, θα είναι αναπόφευκτες δυσχέρειες στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ θα υποστεί βαρύ χτύπημα η οικονομία μας», τόνισε ο Τσονγκ Σιέ-γκιούν, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. Η κυβέρνηση «θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη του τέταρτου κύματος κινητοποιώντας όλα τα μέσα», πρόσθεσε.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι (επακριβώς 1.039.066), ωστόσο μόλις οι 33.414 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη. Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη δυσαρέσκεια και επικρίσεις, κυρίως επειδή καθυστέρησε να συνάψει συμφωνίες για την αγορά εμβολίων και βασίστηκε στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αιθιοπία

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.054 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 219.381. Παράλληλα, οι θάνατοι 25 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 3.025 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου και το 5% του συνόλου που έχουν καταγράψει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC). Οι αρχές άρχισαν εκστρατεία ανοσοποίησης αφού παρέλαβαν τον Μάρτιο παρτίδα 2,2 εκατ. δόσεων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές παρέλαβαν επίσης παρτίδα δόσεων του εμβολίου της Sinopharm, δωρεά της κυβέρνησης της Κίνας.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.030 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια. Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 440 νεκρούς επί συνόλου 81.640 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020. Από τα νέα κρούσματα τα 1.021 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 437 εντοπίστηκαν στην Αβάνα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Φρανσίσκο Ντουράν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας. «Πολύ ανησυχητικό ξεκίνημα τον Απρίλιο με ημερήσιο μέσο όρο 1.000 και πλέον κρουσμάτων», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει «πιο δραστικά μέτρα, παρόμοια με αυτά του πρώτου κύματος». «Θα χρειαστούν μήνες προτού να έχει υπάρξει πλήρης ανοσοποίηση στην Κούβα», τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα από τους πολίτες «για τις οικογένειές μας και για την πατρίδα μας».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι επέβαλε μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορονοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Χιλή

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στη Συντακτική Συνέλευση που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Χιλής θα αναβληθεί για περίπου έναν μήνα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ορίζει σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες Τρίτη από τη Βουλή, μία ημέρα μετά την ψήφισή του από τη Γερουσία. Το κείμενο που εγκρίθηκε προβλέπει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τη 15η και τη 16η Μαΐου και αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την 28η Απριλίου. Κανονικά, η διαδικασία θα διεξαγόταν το προσεχές Σαββατοκύριακο (10η και 11η Απριλίου).

Παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού (έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι), οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Μόνο τον Μάρτιο, προσβλήθηκαν πάνω από 170.000 άνθρωποι. Επρόκειτο για ρεκόρ σε μηνιαία βάση από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συνολικά, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 1.037.780 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 23.734 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (5.164 και 57 τις προηγούμενες ώρες), κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Με τον δείκτη πληρότητας των κλινών ΜΕΘ γύρω στο 95%, οι αρχές έθεσε σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 90% του πληθυσμού.

Την 25η Οκτωβρίου 2020 οι πολίτες της Χιλής τάχθηκαν σε δημοψήφισμα (79%) υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το τρέχον κείμενο του θεμελιώδους νόμου του κράτους, που ανάγεται στο 1980, αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Πέρα από τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι Χιλιανοί θα εκλέξουν επίσης τον επόμενο μήνα τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους.

Διεθνής Αμνηστία – Εμβόλια

Μπροστά στην αρπακτική συμπεριφορά των πλουσιότερων χωρών όσον αφορά τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διορθώσει την πορεία της «αμέσως», εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες της ανικανότητάς της να συνεργαστεί. Στην έκθεσή της για την περίοδο 2020/2021, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σκιαγραφεί πολύ σκληρή εικόνα για μια χρονιά που σάρωσε η πανδημία του νέου κορονοϊού: η προσέγγιση ο καθένας για τον εαυτό του τιμωρεί τις πιο αδύναμες χώρες, επιδεινώνει τις ανισότητες και επιτείνει την καταστολή σε κάποιες, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, κρίνει.

«Η πανδημία έριξε σκληρό φως στην ανικανότητα του κόσμου να συνεργαστεί με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο», υπογραμμίζει στο προοίμιο του κειμένου η Ανιές Καλαμάρ, η Γαλλίδα που ονομάστηκε στα τέλη Μαρτίου γενική γραμματέας της οργάνωσης. «Οι πλουσιότερες χώρες έχουν δημιουργήσει σχεδόν μονοπώλιο ως προς την προμήθεια εμβολίων στον κόσμο, αφήνοντας τις χώρες με τους λιγότερους πόρους αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνέπειες όσον αφορά την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά συνέπεια με τις πιο μακρές οικονομικές και κοινωνικές διασπάσεις», προσθέτει. Η Αμνηστία καλεί να «καταβληθεί άμεσα προσπάθεια να επιταχυνθούν» τόσο «η παραγωγή» όσο και «η διανομή εμβολίων για όλους»: «αυτή είναι η πιο θεμελιώδης δοκιμασία (…) της δυνατότητας του κόσμου να συνεργαστεί», υπογραμμίζει.

Έναν χρόνο και πλέον μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Κίνα, στα τέλη του 2019, ο κόσμος συνεχίζει να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους επί συνόλου 130 εκατομμυρίων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν. Η πανδημία κάθε άλλο παρά έδωσε ώθηση στην αλληλεγγύη: όξυνε τις εντάσεις και το χάσμα βαθαίνει ως προς τον εμβολιασμό, που θεωρείται πως οδηγεί στην πόρτα της εξόδου από την κρίση.

Οι μισές από τις περίπου 680 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο έχουν γίνει σε χώρες με «υψηλό εισόδημα» κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας (16% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ στις χώρες με «χαμηλό εισόδημα» (το 9% της ανθρωπότητας) δεν έχει χορηγηθεί παρά μόλις το 0,1% των δόσεων, με βάση την καταμέτρηση που έκανε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε επίσημα δεδομένα. Η Διεθνής Αμνηστία τάσσεται υπέρ πρωτοβουλιών όπως η πλατφόρμα C-TAP που δημιούργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου ο κόσμος να μοιράζεται τεχνογνωσία, πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα. Ακόμη εν πολλοίς αναξιοποίητη, θα επέτρεπε να εξευρεθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες, θα βοηθούσε να κατασκευαστούν επιπλέον εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, ιδίως στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Πέραν της ανισότητας ως προς τον εμβολιασμό, η Αμνηστία επιρρίπτει περαιτέρω ευθύνες σε διάφορες χώρες· στηλιτεύει την «ανευθυνότητα» της Κίνας, που προσπάθησε να φιμώσει τους γιατρούς και τους δημοσιογράφους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου όταν ξεσπούσε η πανδημία, την απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του εν μέσω της κρίσης από τον ΠΟΥ, την οποία ακύρωσε ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, όπως και τα «ημίμετρα», όπως η απλή αναστολή της αποπληρωμής των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών από την G20. «Η πανδημία εξέθεσε και επέτεινε τις ανισότητες, τις διακρίσεις και την καταστολή», τόνισε η κυρία Καλαμάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι κυβερνήσεις μας δεν πέρασαν το τεστ του 2020, οι διεθνείς θεσμοί δεν μπόρεσαν να περάσουν το τεστ του 2020. Τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότερη πανδημία που γνωρίσαμε; Τι θα κάνουν για την κλιματική κρίση;», διερωτήθηκε. «Αυτό πρέπει να ανησυχεί όλους τους πολίτες του κόσμου», προειδοποίησε. Περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο όσους ήδη αντιμετώπιζαν αποκλεισμούς, όπως οι γυναίκες ή οι μετανάστες, η πανδημία χειροτέρεψε την καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ αναφέρεται ειδικά στη διεύρυνση του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Ουγγαρία, όπου οι κριτικές για τη διαχείριση της κρίσης παραμερίζονται και χαρακτηρίζονται «ψευδείς ειδήσεις». Στην έκθεσή της αναφέρεται επίσης στην κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στη Βραζιλία και στις διαδηλώσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα στη Νιγηρία. Κατηγορεί ορισμένους ηγέτες ότι αποπειράθηκαν να μετατρέψουν σε καθημερινότητα, σε κοινοτοπία, «αυταρχικά μέτρα» που επιβλήθηκαν εν ονόματι της αντιμετώπισης της πανδημίας, θεωρώντας ότι τους παρουσιάστηκε «μια ευκαιρία να εδραιώσουν την εξουσία τους», όπως τονίζει στην ετήσια έκθεσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι