Θυμωμένη η κυβέρνηση του Ισραήλ με εφημερίδα – Έγραψε ότι σκοτώθηκαν όμηροι από “φίλια πυρά”

Τέλος η εκεχειρία – Εκρήξεις στην Γάζα και σειρήνες για ρουκέτα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Επικοινωνιών κατηγορεί την Haaretz ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα

Να διακοπεί κάθε εμπορική σχέση (π.χ. διαφημίσεις) της κυβέρνησης με την εφημερίδα Haaretz, την οποία κατηγορεί για στάση που «υπονομεύει τους στόχους του πολέμου», ζητεί ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, που θεωρεί ότι το έντυπο και η διαδικτυακή του παρουσία ασκούν «ηττοπαθή και ψευδή προπαγάνδα» του εντύπου κατά του κράτους του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε επιστολή του προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Γιόσι Φουκς, ο Κάρχι καταγγέλλει τη Haaretz για τη στάση που τηρεί και ζητεί όχι μόνον να κοπεί κάθε κρατική διαφήμιση σε αυτήν, αλλά και να μπλοκάρει κάθε ανεξόφλητη πληρωμή. «Από την αρχή του πολέμου, το γραφείο μου έχει λάβει πολλές καταγγελίες ότι η εφημερίδα Haaretz έχει υιοθετήσει μια επιβλαβή γραμμή που υπονομεύει τους στόχους του πολέμου και αποδυναμώνει τη στρατιωτική προσπάθεια και την κοινωνική αποφασιστικότητα», αναφέρει ο Κάρχι στην επιστολή του σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ισχυρίζεται ότι ορισμένα από τα άρθρα της Haaretz μπορεί ακόμη και να έχουν «ξεπεράσει το ποινικό όριο» και δηλώνει βέβαιος ότι αυτό θα «εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές». Ο Κάρχι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να περάσουν έκτακτοι κυβερνητικοί κανονισμοί που επιτρέπουν στο υπουργείο του να κλείνει ξένες ειδησεογραφικές εκπομπές που θεωρούνται επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια, αν και έχει αναφερθεί ότι το αρχικό σχέδιο των κανονισμών του περιελάμβανε και εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο Επικοινωνιών έκλεισε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι “Αl Mayadeen” που φέρεται να συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη το κανάλι “Al Jazeera” με έδρα το Κατάρ,το οποίο και ήταν ο αρχικός στόχος του. Ανέβαλε την επίθεση στο Al Jazzeera προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ, καθώς λειτουργεί ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Σλόμο Κάρχι αναφέρει τις προτάσεις του σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει κάνει μία σειρά από ρεπορτάζ που αναφέρουν πως αρκετοί από τους 1.200 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχασαν τη ζωή τους εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τον ισραηλινό στρατό, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κι ένα ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε την περιοχή όπου γινόταν το φεστιβάλ Supernova βάλλοντας αδιακρίτως.

Η Haaretz ανέφερε σε ρεπορτάζ της, ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν γνώριζαν καν ότι γινόταν το φεστιβάλ Supernova όταν εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πιθανότατα το ανακάλυψαν από αέρος μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλεξίπτωτων πλαγιάς (parapente) και ανεμόπτερων, λένε οι Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, διαπιστώθηκε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον των επιτιθέμενων, αλλά χτύπησε επίσης μερικούς ανθρώπους που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

«Η έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε ότι ένα μαχητικό ελικόπτερο από τη βάση Ραμάτ Νταβίντ που ανταποκρίθηκε πρώτο στην επίθεση στο φεστιβάλ, πυροβόλησε εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησε επίσης κάποιους από τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν εκεί», ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σε άλλο ρεπορτάζ της Haaretz σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε μόνο στην εβραϊκή της έκδοση, ένας άνδρας ονόματι Τουβάλ που ζούσε στο κιμπούτς Μπεερί, αλλά έλειπε στις 7 Οκτωβρίου, εξιστόρησε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα καθώς ο συγκάτοικός του σκοτώθηκε εκεί. Όπως ανέφερε υπήρξε και βομβαρδισμός μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς σε σπίτια, και ενώ ήταν μέσα σε αυτά οι ένοικοι μαζί με μαχητές της Χαμάς που τους κρατούσαν ομήρους. Το ρεπορτάζ ανέφερε τα εξής:

«Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό του ο σύντροφός του, πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο της μάχης πήραν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους- οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Μπεερί σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Έντεκα ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη στα ερείπια», αναφέρει το απόσπασμα της συνέντευξης του Τουβάλ στην Haaretz.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι