Τι αποφάσισε η Γερμανία για το δικό της μεταναστευτικό ζήτημα

Τι αποφάσισε η Γερμανία για το δικό της μεταναστευτικό ζήτημα

Αυστηρότερη πλέον η γερμανική νομοθεσία για τους μετανάστες

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για την ιθαγένεια και το άσυλο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (SPD, Πράσινοι, FDP) έκαναν λόγο για μια συμφωνία η οποία «αποδίδει δικαιοσύνη σε μια σύγχρονη κοινωνία της μετανάστευσης και στις αρχές της ανθρωπιάς και της τάξης».

Με τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ιθαγένειας, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει ελκυστικότερη τη Γερμανία για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά λιγότερο ελκυστική σε όσους ενδιαφέρονται μόνο για τα κοινωνικά επιδόματα που προσφέρει. Στο εξής οι μετανάστες θα μπορούν να πολιτογραφηθούν έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να συντηρηθούν χωρίς προνοιακή βοήθεια.

Επιπλέον, εάν κάποιος έχει εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία, αν έχει καλές γλωσσικές δεξιότητες ή προσφέρει εθελοντική εργασία, ο χρόνος μπορεί να περιοριστεί στα τρία χρόνια. Μέχρι τώρα αυτό προϋπόθετε οκτώ χρόνια. Επίσης αποφασίσθηκε ότι όποιος αποκτά γερμανικό διαβατήριο, δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείπει το παλιό του, κάτι που αφορά κυρίως μετανάστες από την Τουρκία.

Σχετικά με τις διαδικασίες απέλασης, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι απελάσεις θα υλοποιούνται και δεν θα αναβάλλονται επ΄ αόριστον όπως συμβαίνει τώρα, καθώς οι προς απέλαση αναζητούνται αλλά δεν ανευρίσκονται. Η μέγιστη διάρκεια κράτησης “για αναχώρηση” επιμηκύνεται από τις 10 στις 28 ημέρες. Στους λόγους «σοβαρού κρατικού συμφέροντος» για απέλαση, αποφασίστηκε να ενταχθούν πλέον και οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού ή ρατσισμού.

Οι Πράσινοι και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD ζητούσαν να ισχύει εξαίρεση προκειμένου άτομα με αναπηρία ή άτομα που έχουν μείνει άνεργα χωρίς δική τους υπαιτιότητα να πολιτογραφούνται ακόμη και εάν λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, αλλά τελικά δεν αποφασίστηκε καμία εξαίρεση. Από την προοπτική πολιτογράφησης αποκλείεται πάντως όποιος έχει συμμετοχή σε εκδηλώσεις μίσους και αντισημιτισμού.

Στην προσπάθεια περιορισμού των οικονομικών κινήτρων που καθιστούν ελκυστική την Γερμανία, οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κοινωνικά επιδόματα μόνον έπειτα από 36 μήνες (προηγουμένως οι μήνες ήταν 18). Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι