Τι… δεν απαντά το Βερολίνο στον Δένδια για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

Με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  προς τον Χάικο Μάας  έθεσε θέμα στη γερμανική κυβέρνηση να μη δοθούν άλλες άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, που να αφορούν σε στρατιωτικό υλικό όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Σε μια πρώτη αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων. Αυτός ειναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής δίνεται μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για κρίσιμους εξοπλισμούς που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Και συνεχίζει:

«Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, για την αποκλιμάκωση και το διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ η κυβέρνηση εξετάζει τις αποφάσεις για τις γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας».

Πανομοιότυπη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Τα υποβρύχια

Είπε τότε ότι «από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 εκ. ευρώ κυρίως στον ναυτικό τομέα»  και εννοούσε χωρίς να το αναφέρει τα  προϊόντα που σχετίζονται με τα έξι υποβρύχια «Κλάσης 214» του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την εξαγωγή όπλων το 2019, όμως, προκύπτει ότι η αξία των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία πέρυσι ήταν ακόμη χαμηλότερη και άρα το 2020 αυξήθηκαν γιατί από τα φετινά στοιχεία λείπουν εύλογα οι τελευταίοι 4 μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τον προηγούμενο χρόνο εγκρίθηκαν 187 αιτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία συνολικής αξίας 31.618.242 ευρώ. Το ίδιο διάστημα απορρίφθηκαν 12 τουρκικές αιτήσεις αξίας 14.575.810 ευρώ.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την αξία των τρεχουσών εξαγωγών όπλων. Σε ό,τι αφορά τις πραγματικές εξαγωγές η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019 ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά έτη η Τουρκία εισήγαγε όπλα αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία. Και σε αυτή την περίπτωση τα προϊόντα αφορούσαν κυρίως τα υποβρύχια της «Κλάσης 214».

Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι οι εξαγωγές εξαρτημάτων και όπλων για τα υποβρύχια προεγκρίθηκαν το 2009 και διασφαλίστηκαν με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους ύψους 2,4 δις ευρώ. Οπότε αναρωτιέται κανείς αν η Τουρκία απειλούσε τα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, ο Μάας θα συνέχιζε να εξοπλίζει τα υποβρύχιά της επειδή ειχε υπογράψει σύμβαση το 2009;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι