Τί είπε ο Μηταράκης για το νεκρό παιδί στον Έβρο

Τι είπε ο Μηταράκης για το νεκρό παιδί στον Έβρο
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε ανακολουθίες στις καταθέσεις των 38 μεταναστών στον Έβρο, ειδικά για την περίπτωση της 5χρονης Μαρίας που φέρεται να πέθανε από δάγκωμα σκορπιού και να τάφηκε σε νησίδα, αναφέρθηκε μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Υπενθυμιζεται ότι το Der Spiegel είχε ανταπόκριση Έλληνα δημοσιογράφου, στον οποίο είχαν δώσει συνεντεύξεις οι μετανάστες και αναφέρονταν στον θάνατο του παιδιού.

Όπως είπε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, «η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Ωστόσο από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες, τις οποίες και θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες».

Ο υπουργός είπε ότι «ενώ όλοι οι μετανάστες βρίσκονταν, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ίδια νησίδα, ελάχιστοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν την ύπαρξη νεκρής 5χρονης. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε Υπάρχουν όμως ανακολουθίες. Καταρχήν στο βίντεο που ήρθε στην δημοσιότητα, οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε», είπε χαρακτηριστικά.

«Λένε επίσης ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά φοβήθηκαν να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ κατά δήλωση τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγείας τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας», συνέχισε ο υπουργός.

Ο υπουργός για το νεκρό παιδί

Για το 5χρονο κορίτσι που αναφέρεται ως Μαρία και το αδελφάκι του, είπε: «Η μια αδελφή (Aiwa 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαρεία άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ η 5χρονη έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου. Ωστόσο το παιδί φέρεται να είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν εκεί 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβές στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο», είπε.

  Κάλπες τον Μάιο "δείχνει" ο Μητσοτάκης

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δ.Α., λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε την λίστα στο twitter στις 19 Αυγούστου (9:39 π.μ. · 19 Αυγ 2022·Twitter for iPhone). Στην λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μια οικογένεια, δεν θα επαναλάβω το επώνυμο παρότι το έχουν κάνει πολλοί, με 4 παιδιά. Στις θέσεις 10 και 37 είναι το ζευγάρι. Δυο παιδιά από πρώτο γάμο, στις θέσεις 22 και 23. Δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, στις θέσεις 35 και 36. Τα δυο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητας Συρίας και έτη γεννήσεων 2017 και 2018 αντίστοιχα. Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές.

»Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα, αναφέρεται Maya αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Maya χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης λένε την μητέρα. Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια. Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στην λίστα του δικαστηρίου».

Καταλήγοντας είπε ο κ. Μηταράκης: « Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στην μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε. Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας, να μην δώσει άδεια προς τις τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι