Τί είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Τέλος στο πρόστιμο των 100 ευρώ

Τί είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Τέλος στο πρόστιμο των 100 ευρώ

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την εισβολή στην Ρωσία και προκαλεί αίμα προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια», ανέφερε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα παγκόσμια εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο συνεχώς ανατροφοδοτείται». Στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι εξαντλημένοι λόγω των πιέσεων και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι προκλήσεις προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των χιλιάδων ομογενών μας. Δεν διστάσαμε στις ρωσικές κάνες να προτάξουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντική» ανέφερε.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα όσον αφορά στην Τουρκία ότι «η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση αλλά ανοικτή στον διάλογο… Είμαστε απέναντι στον αναθεωρητισμό».

Σημείωσε πως «στην Ουκρανία αντιμάχεται ο σύγχρονος πολιτισμός με τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος. Πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων και η προσπάθεια κάθε ηγέτη που θέλει να γίνει αντιδημοκρατικά ηγεμόνας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής. Μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία. «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν τέσσερις μήνες. Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία», είπε.

Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. «Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδέυουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση. Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες γιατί ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους.

Στο σημείο αυτό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θα ψηφίσει τις φοροελαφρύνσεις. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι μιλάμε για πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη, όσων δηλαδή, τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λέγοντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας.

Τέλος στο πρόστιμο

Προ λίγου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών καταργείται από τις 15 Απριλίου.

Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είχε προαναγγείλει ότι το πρόστιμο να καταργούνταν μέσα στον Απρίλιο. Λίγη ώρα μετά, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση από τον Θάνο Πλεύρη, που έκανε δήλωση στη Βουλή για το θέμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι