Τι συμφώνησαν Βούτσιτς-Ερντογάν

Τι συμφώνησαν Βούτσιτς-Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στην Αλβανία, όπου χάρισε drones καμικάζι, επισκέφτηκε σήμερα το Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντρ Βούτσιτς για να συζητήσουν θέματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα, με σημείο αναφοράς την Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθώς και το Κόσσοβο.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συνολικά έντεκα μνημόνια για την συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η εκπαίδευση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αναφορά στην προοπτική συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων και, συγκεκριμένα, συμπαραγωγή drones.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, λέγοντας ότι πήρε τη χώρα στα χέρια του σε μια κακή κατάσταση και την έκανε μεγάλη δύναμη, ότι η Τουρκια είναι πλέον αγνώριστη σε σύγκριση με το παρελθόν. «Από τα έργα καταλαβαίνει κάποιος την διαφορά μεταξύ των πράγματι μεγάλων ηγετών και εκείνων που νομίζουν ότι είναι σπουδαίοι», είπε ο Βούτσιτς.

Για την κατάσταση στα Βαλκάνια συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσσοβο και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ο Ερντογάν επέμεινε στο θέμα της Βοσνίας περισσότερο, λέγοντας ότι «είναι πολιτικά πολύ ευάλωτη και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, κάτι στο οποίο η Σερβία μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο». Ο ίδιος είπε ότι συζήτησε με τον Αλεξάνταρ Βουτσιτς τις δυνατότητες συνεργασίας στην στρατιωτική βιομηχανία κυρίως στην παραγωγή εναέριων μέσων και πρόσθεσε «αδιαφορώντας για το ότι σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αυτό».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στην στρατιωτική βιομηχανία. «Η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και η δική μας δεν πρέπει να υποτιμάται. Πρόσφατα, μετά από πολλά χρόνια, ανανεώσαμε τις άδειες εξαγωγής οπλισμού για την Τουρκία και ήδη έχουμε στείλει μία σημαντική παρτίδα πυρομαχικών. Οι δυνατότητες των δύο χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τεράστιες, συζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και έχουν συσταθεί οι ομάδες που θα υλοποιήσουν την συνεργασία στην στρατιωτική βιομηχανία» είπε ο Βούτσιτς. Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν χαιρετισμό σε οικονομικό φόρουμ Σέρβων και Τούρκων επιχειρηματιών. Απόψε ο Ερντογάν αναχωρεί για το Καζάν της Ρωσίας όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο των χωρών του BRICS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx