Το αμερικανικό Ναυτικό ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το αμερικανικό Ναυτικό ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ επιχειρούν στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε το αμερικανικό Ναυτικό, με πηγές να λένε ότι είναι κοντά σε περιοχή αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Μαλαισίας.

Το Haiyang Dizhi 8, ένα ερευνητικό πλοίο της κινεζικής κυβέρνησης, εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα να διεξάγει μια έρευνα κοντά σε ένα ερευνητικό σκάφος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Μαλαισίας Petronas, μήνες μετά παρόμοια επιχείρηση στο Βιετνάμ.

Το περιστατικό ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλέσουν την Κίνα να σταματήσει τη «συμπεριφορά εκφοβισμού» στα αμφισβητούμενα ύδατα, επικαλούμενη ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου απέναντι στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την εστίαση της περιοχής στην πανδημία κορονoϊού για να «εξαναγκάσει τους γείτονές της».

Το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS America και το καταδρομικό USS Bunker Hill έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού Nicole Schwegman την Τρίτη.

«Μέσω της συνεχούς επιχειρησιακής παρουσίας μας στη Νότια Σινική Θάλασσα, εργαζόμαστε … για να προωθήσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των πτήσεων, καθώς και τις διεθνείς αρχές που στηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία για τον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η Schwegman σε ηλεκτρονική δήλωση στο Reuters. .

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες των συμμάχων και των εταίρων μας να καθορίσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Ο αντιναύαρχος Fred Kacher, διοικητής της ομάδας κρούσης USS America Expeditionary Strike, δήλωσε στο Reuters ότι οι δυνάμεις του είχαν επαφές με κινεζικές ναυτικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυτή την εβδομάδα.

«Όλες οι επαφές μας συνεχίζουν να είναι ασφαλείς και επαγγελματικές μαζί τους», δήλωσε ο Kacher σε τηλεφωνική συνέντευξη από το USS America.

Η Schwegman δεν ανέφερε την ακριβή τοποθεσία των πολεμικών πλοίων, αλλά οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ήταν κοντά στο Haiyang Dizhi 8 και το τρυπάνι West Capella που διαχειρίζεται η Petronas. Οι πηγές αρνήθηκαν να προσδιοριστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι