“Το ΝΑΤΟ μας αναγκάζει σε αλλαγές στην κρατική ασφάλεια», λέει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

“Το ΝΑΤΟ μας αναγκάζει σε αλλαγές στην κρατική ασφάλεια», λέει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
A Dutch Marine watches over the beach at Sandstrand, Norway as a landing craft nears shore as part of Exercise Nordic Response 24.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική με μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Ευρώπη. Η Ρωσία, πάντως, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρεται στην άσκηση Nordic Response 2024 στην οποία μετέχουν περίπου 20.000 στρατιώτες και για πρώτη φορά Φινλανδοί –4.500 ένστολοι, ισάριθμοι με τους Σουηδούς στη συγκεκριμένη άσκηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε χθες ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις ασκήσεις που έχουν ξεκινήσει και τόνισε ότι είναι «προβοκάτσειες και θεατρινισμοί που προκαλούν». Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως αναδιέταξε τις στρατιωτικές περιφέρειες της Μόσχας και του Λένινγκραντ, με ενέργειες που επιβεβαιώνουν την δήλωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Ρωσία ενισχύεται στα βορειοδυτικά.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αυτές και άλλες αλλαγές «οφείλονται στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ που επεκτείνεται και συσσωρεύει δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Όπως είπε, «στο πλαίσιο της οικοδόμησης του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ, της επέκτασης της συμμαχίας μέσω της εισόδου της Φινλανδίας και στο άμεσο μέλλον της Σουηδίας, έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση των στρατιωτικών δομών μας».

Σε ρωσικά μέσα, ειδικοί αναφέρουν ότι «οι συνεχιζόμενες ασκήσεις και η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε αυτές αντικατοπτρίζουν μια τάση προς την ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη». Ο Αντρέι Κορτούνοφ, επιστημονικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας εκτιμά ότι με την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία, η δραστηριότητα στην περιοχή θα αυξηθεί, όμως θεωρεί ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για άμεση στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία. Πρέπει βεβαίως να παρακολουθεί η Ρωσία την όλη κατάσταση, και να ανταποκρίνεται. Για παράδειγμα, πρέπει να ενισχύσει θέσεις στη Βαλτική Θάλασσα, στην Αρκτική και γύρω από το Καλίνινγκραντ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι