Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ινδία

Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ινδία

Στην ανάκληση του πρεσβευτή του στο Νέο Δελχί και την διακοπή των εμπορικών συναλλαγών προχώρησε το Πακιστάν ύστερα από την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει άρθρο του Συντάγματος το οποίο αποτελούσε εγγύηση για την αυτονομία του «Τζαμού και Κασμίρ», περιοχή την οποία διεκδικεί και το Ισλαμαμπάντ.

Νωρίτερα σήμερα ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά καταδίωξη των αρχών στο ινδικό Κασμίρ, δήλωσε πηγή της τοπικής αστυνομίας, εξέλιξη που έρχεται λίγους μήνες μετά από την παραλίγο πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ειδικοί μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση της Ινδίας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο σοβαρών συγκρούσεων.

Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο της κρίσης έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, όποτε η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς Ινδούς στρατιώτες και απάντησε με βομβαρδισμό των θέσεών τους στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμαμπάντ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Τότε, αναλυτές τόνιζαν μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που στρατιωτικά αεροσκάφη της Ινδίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος, μετά την σύγκρουση του 1971, όταν η Ινδία εισέβαλε στο τότε Ανατολικό Πακιστάν. Η εν λόγω σύρραξη ήταν η μόνη που δεν αφορούσε το θέμα του Κασμίρ αλλά ξεκίνησε με αφορμή την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.

Εξάλλου, ο στρατός του Πακιστάν είναι από το πρωί της Τρίτης σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, ενώ συνεδρίασε και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας για να συζητήσει τις εξελίξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι