Τουλουπάκη: Παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητος – Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, προσφεύγει η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, η προσφεύγουσα «στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας», αναφέρει ο συνήγορός της.

«Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τουλουπάκη διώκεται για τους χειρισμούς της στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Σε βάρος της η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Ζαχαρή έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι