Τούρκοι: Τι δουλειά έχουμε εμείς να μιλάμε με τους Ελληνοκύπριους; Για ΑΟΖ να τα βρούνε με τους Τουρκοκύπριους

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατή μόνον κατόπιν επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που προτρέπει ουσιαστικά τον Ζοζέπ Μπορέλ να λύσει το Κυπριακό πρώτα και μετά να συζητήσει με τους Τούρκους για γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο τρόπον τινά υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μορέλ πρότεινε συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ως εξής:

Τι λένε:

«Η πρόταση αυτή της Ε.Ε η οποία δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, στερείται σοβαρότητας. Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, αλλά συνομιλητές τους είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι. ” αναφέρει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει:

“Εάν επιδιώκεται λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δυο λαοί του νησιού και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και να βρεθεί τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους αυτούς. Η πρόταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου στις 13 Ιουλίου του 2019 παρέχει τις βάσεις επί των οποίων μπορεί να γίνει αυτό», προτείνει το τουρκικό υπΕΞ.

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι εκτός συζήτησης το να καθήσει η χώρα μας στο ίδιο τραπέζι με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι