Τσίπρας: Πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ – Μηνύματα σε ΚΚΕ- Μέρα25

Κλιμακώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Παραδίδει την διερευνητική και ο Τσίπρας

Ανοιχτή πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ για κυβερνητική συνεργασία, αλλά και καθαρά μηνύματα σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για την στάση τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας ξεκάθαρα για πιθανότητα συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Θα βγαίνουν τα κούκια, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα» ξεκαθάρισε. Επεσήμανε ότι «εμείς απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική η δυνατότητα να συμφωνήσουμε, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, να φτιάξουμε με το ΠΑΣΟΚ μία κυβέρνησης μακράς πνοής». Πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολιτική χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ένα κόμμα του 3% μπορεί να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς να επιβάλλει τους όρους, μπορεί και να επιλέξει και την ανοχή. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα». Τόνισε επίσης ότι «όλα αυτά μπορούν να συμβούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Μόνο έτσι θα βγαίνουν τα κουκιά. Με το ΣΥΡΙΖΑ τα κουκιά δεν θα βγαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο. Το 2019 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν μαζί 40%. Τώρα μπορούν να πάνε στο 45-46%».

Επίσης σημείωσε πως «την κυβέρνηση την σχηματίζουν οι νικητές, όχι οι ηττημένοι. Ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να επιβάλλει τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 32 ή του 34%. Επίσης δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε, τον Μητσοτάκη δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει αυτό».

Για την πιθανότητα τηλεμαχίας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός «φοβάται τη σύγκριση και τον διάλογο στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων», ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί “ενώπιος ενωπίω” με τη Λεπέν.

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές “σούπα”. Επεσήμανε, τέλος, ότι «είναι αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης που κυβερνά 4 χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι