Βρετανία: 30.000 μετανάστες μπήκαν παράνομα μέσω Μάγχης

Βρετανία: 30.000 μετανάστες μπήκαν παράνομα μέσω Μάγχης

Ένα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι το τέλος της επανασύνδεσης των οικογενειών για τους ξένους φοιτητές. Το μέτρο τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή και αναμένεται να επιτύχει ταχεία μείωση κατά δεκάδες χιλιάδες της εισόδου μεταναστών, δηλώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Περί τους 30.000 μετανάστες έφθασαν παράνομα στις βρετανικές ακτές το 2023 διασχίζοντας την Μάγχη. Ο αριθμός είναι αισθητά  μικρότερος σε σχέση με το 2022 που υπήρξε χρονιά ρεκόρ.

Οι αριθμοί αυτοί παρακολουθούνται στενά από το Λονδίνο, όπου διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν τον έλεγχο των συνόρων μετά το Brexit. Η μετανάστευση θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2024. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει υποσχεθεί να σταματήσει τα σκάφη των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα την Μάγχη.

Το 2023, 29.437 μετανάστες διέσχισαν το στενό που χωρίζει την Βρετανία από την Γαλλία, έναντι 45.774 το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. Παρά ταύτα, ο απολογισμός του 2023 είναι ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, υψηλότερος από το 2021 (28.526).

Το 20% των μεταναστών που έφθασαν το 2023 στις βρετανικές ακτές προέρχονται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που καλύπτουν και την 29η Νοεμβρίου. Ακολουθούν οι Ιρανοί (12%), οι Τούρκοι (11%), οι Ερυθραίοι (9%) και οι Ιρακινοί (9%).

Αντίθετα, ο αριθμός των Αλβανών, μία από τις πολυπληθείς ομάδες μεταναστών το 2022 στην Βρετανία (12.658), έχει μειωθεί δραματικά, κατά 90%.

Το Λονδίνο και τα Τίρανα κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο να εμποδισθούν οι Αλβανοί να μεταναστεύουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Μάρτιο, το Λονδίνο και το Παρίσι κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλει ποσό μεγαλύτερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο τριών ετών για την ενίσχυση της εποπτείας των γαλλικών ακτών και την καταπολέμηση των συμμοριών των διακινητών.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει υιοθετήσει εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στο θέμα του ασύλου, διατηρεί την πρόθεση της μεταγωγής στην Ρουάντα μεταναστών που έχουν φθάσει παράνομα στο βρετανικό έδαφος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε το σχέδιο αυτό, αλλά η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε νέα συμφωνία με το Κιγκαλί. Το νέο σχέδιο «είναι η πιο αυστηρή νομοθεσία που έχει ποτέ παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο σχετικά με την μετανάστευση», δήλωσε τον περασμένο μήνα στους βουλευτές ο Ρίσι Σούνακ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο τέλος του 2023 αυστηροποίηση των ρυθμίσεων με στόχο τον περιορισμό και της νόμιμης μετανάστευσης.

Το 2022, η μετανάστευση έφθασε σε ύψος ρεκόρ με την είσοδο επιπλέον 745.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 300.000 άτομα την μεταναστευτική ροή τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι