Χεζμπολάχ προς Ισραήλ: Θα πληρώσετε για τα πέντε παιδιά που σκοτώσατε

Χεζμπολάχ προς Ισραήλ: Θα πληρώσετε για τα πέντε παιδιά που σκοτώσατε

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα “πληρώσει το τίμημα” για τον θάνατο 10 αμάχων, εκ των οποίων πέντε παιδιά στον νότιο Λίβανο. Επρόκειτο για το πιο αιματηρό 48ωρο στις μεθοριακές συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ και εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Ήδη η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή πόλη.

Ο ΟΗΕ προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές «να σταματήσουν την επικίνδυνη κλιμάκωση», όπως τη χαρακτήρισε. Η σύγκρουση διαδραματίζεται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα και εγείρει ανησυχίες για μια ευρύτερη αναμέτρηση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα ειναι γνωστό ότι η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν. Ομως και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει κάνει διαβήματα για πλήγματα των ισραηλινών σε κατοικημένες συνοικίες στο έδαφος της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκότωσε έναν διοικητή της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ, και έναν άλλο μαχητή σε “πλήγμα ακριβείας” στη Ναμπατιέχ (νότια πόλη του Λιβάνου), χωρίς να αναφέρει τον θάνατο αμάχων. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της αλλά και μια οικογένεια αμάχων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρία παιδιά. Αλλα δύο παιδιά και μια μητέρα σκοτώθηκαν νωρίτερα σε άλλη ισραηλινή επιδρομή.

Η μια επιδρομή ήταν τη ισραηλινής αεροπορίας και έπληξε πολυόροφο κτήριο της Ναμπατιέχ αργά την Τετάρτη. Τα τρία μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο ισόγειο του κτιρίου και η οικογένεια που ξεκληρίστηκε, ζούσε στον πρώτο όροφο, διευκρίνισε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από άλλη επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν μια γυναίκα και δύο παιδιά στο χωριό αλ-Σαουάρα στα σύνορα των δύο χωρών.

«Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματα αυτά», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα στο Reuters λέγοντας ότι η οργάνωση έχει «νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της».

Πηγή που γνωρίζει καλά το σκεπτικό της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση στη Ναμπατιέχ σηματοδοτεί μια κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που μέχρι τώρα σεβόταν κάποιους κανόνες εμπλοκής, κυρίως κοντά στα σύνορα, αν και υπήρξαν και άλλες εξαιρέσεις.

Ο Μοχανάντ Χάγκε Αλι, του Κέντρου Carnegie για τη Μέση Ανατολή με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε ότι ενώ το Ισραήλ φαίνεται να «τραβάει το σκοινί και να δοκιμάζει τα όρια αυτών των κανόνων εμπλοκής, η Χεζμπολάχ δείχνει ότι θέλει να διατηρήσει την εμπλοκή όσον το δυνατόν πιο περιορισμένη».

Ανησυχητικές ήταν όμως οι δηλώσεις εκπροσώπου της ισραηλινής κυβέρνησης, του Αβί Χάιμαν, που δήλωσε ότι το «μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ ήταν και παραμένει το ίδιο: ‘Μην δοκιμάζετε τα όριά μας’. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ στην αρχή του πολέμου, θα κάνουμε στον Λίβανο αντιγραφή και επικόλληση αυτών που κάναμε στη Γάζα, στη Χαμάς», δήλωσε.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινά των ισραηλινών επιδρομών στο νότιο Λίβανο. Οι ρουκέτες στόχευαν «την Κιριάτ Σμονά» στο βόρειο Ισραήλ «σε αντίποινα για τον θάνατο δέκα αμάχων σε ισραηλινές επιδρομές χθες στο νότιο Λίβανο».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του σιιτικού ένοπλου κινήματος είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει» για τους χθεσινούς βομβαρδισμούς χτυπήματα, τους οποίους χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου». Ισραηλινοί γιατροί και αστυνομία είπαν ότι ρουκέτες έπληξαν το Κιριάτ Σμονά, προκαλώντας ζημιές, αλλά δεν έκαναν αναφορά σε θύματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι