Χωρίς χριστουγεννιάτικο δένδρο φέτος η Βηθλεέμ

Χωρίς χριστουγεννιάτικο δένδρο φέτος η Βηθλεέμ

Στη Βηθλεέμ αλλά και όπου ζουν Χριστιανοί στα κατεχόμενα και στο Ισραήλ, τα Χριστούγεννα φέτος θα εορτασθούν πολύ διακριτικά.

Με απόφαση της δημοτικής αρχής εδώ και ημέρες, έχουν αφαιρεθεί όλα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που είχαν κάποιοι τοποθετήσει σε δημόσιους χώρους, καθώς κρίθηκε ότι λόγω του πολέμου δεν θα υπάρξουν εκδηλώσεις και δεν θα στηθεί ούτε δέντρο. Η πολιτική απόφαση είναι “τα φετινά Χριστούγεννα να εορτασθούν διακριτικά και χωρίς φωταγωγίες”.

Οι ηγέτες των εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζήτησαν από τους πιστούς «να στηρίξουν όσους υποφέρουν και να αποφύγουν τις μη απαραίτητες εορταστικές δραστηριότητες, εστιαζόμενοι κυρίως στο πνευματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, και με τις σκέψεις μας στους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν πληγεί από αυτό τον πόλεμο και τις συνέπειές του, με ένθερμες προσευχές για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στους αγαπημένους μας Άγιους Τόπους».

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες. «Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό», είπε στο πρακτορείο Reuters ο πατήρ Ιμπραήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός. «Κανονικά η σημερινή, θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς. Και οι Παλαιστίνιοι πονάνε για τα πολλά παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που μαρτύρησαν σε αυτό τον παράλογο πόλεμο”, κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι