Απόβαση τουρκικών εταιρειών στο ψευδοκράτος – Πάρτι Ερντογάν με φίλους επιχειρηματίες

Απόβαση τουρκικών εταιρειών στο ψευδοκράτος – Πάρτι Ερντογάν με φίλους επιχειρηματίες, Κώστας Βενιζέλος

Νέα στοιχεία είδε το φως τη δημοσιότητας για τις προσφορές για μεταφορά νερού, τον έλεγχο στον κατασκευαστικό τομέα και τον τουρισμό στο ψευδοκράτος. Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έγινε με ευνοϊκούς όρους για εταιρείες προσκείμενες στο κυβερνών την Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου της διαδικτυακής τουρκικής εφημερίδας GAZETE DUVAR, Μπαχαντίρ Οζγκιούρ, η καλύτερη πρόταση για επισκευή του αγωγού υποβλήθηκε από την εταιρεία Kalyon İnşaat, η οποία ήταν αυτή που κατασκεύασε τον αγωγό. Το κόστος επισκευής του αγωγού ανέρχεται στα 499 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του ήταν 630 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα, που αναδημοσιεύθηκε από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Γενίν Ντουζέν” (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών), αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Το έργο μεταφοράς νερού στην “ΤΔΒΚ”, που η κυβέρνηση ανακήρυξε ως το έργο του αιώνα μετατρέπεται σε ένα σκάνδαλο προσφορών. Η προσφορά για επισκευή του αγωγού που χάλασε στα ανοικτά της Μερσίνας προκηρύχθηκε σύμφωνα με το “ειδικό” άρθρο 21/b του περί προσφορών νόμου στην Τουρκία.

Στην προσφορά συμμετείχαν εταιρείες γνωστές για το ότι βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση ΑΚΡ και στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Στην διαδικασία των προσφορών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν έξι εταιρείες και την χαμηλότερη προσφορά( όχι τυχαία) υπέβαλε η Kalyon, που θα πάρει 483,8 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για επισκευή του αγωγού, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος του έργου στα 1,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Δεν είναι είδηση ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και τα κατεχόμενα ως χώρο για προσωπικές του επενδύσεις. Έχει γίνει γνωστό -αλλά σε Τουρκία και κατεχόμενα δεν επιτρέπεται να γίνεται λόγος- ότι δικές του εταιρείες και εταιρείες φίλων του αναλαμβάνουν έργα στην κατεχόμενη Κύπρο. Τα έργα εγκρίνει ο ίδιος! Πολλά έργα -“υψίστης” πολιτικής σημασίας- χρηματοδοτούνται από το ταμείο του Προεδρικού.

Τούρκοι επιχειρηματίες και ψευδοκράτος

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται με αλλαγές στη δομή του ψευδοκράτους για “ιδιωτικοποιήσεις”. Με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές πραγματοποιείται εισβολή τουρκικών κεφαλαίων, κυρίως από φίλους της οικογένειας Ερντογάν. Όπως αποκάλυψε και παλαιότερα ο “Φιλελεύθερος”, η οικογένεια Ερντογάν, με συντονιστή τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προχώρησε στο στήσιμο ενός δικτύου συνεργατών στα κατεχόμενα για οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο δικών του εταιρειών όσο και φίλων του.

Τα έργα αυτά αφορούν στην ενέργεια, το νερό, τον κατασκευαστικό τομέα (δρόμοι, κτήρια όπως ξενοδοχεία, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σπίτια, πανεπιστήμιο κ.λπ.). Στον κατασκευαστικό τομέα, αυτό που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια είναι η “απόβαση” τουρκικών εταιρειών, οι οποίες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με τα μηχανήματά τους αλλά και το προσωπικό τους για την εκτέλεση έργων.

Τούρκοι επιχειρηματίες ελέγχουν και τον τουρισμό. Την ίδια ώρα, τα τουριστικά πακέτα πωλούνται και εισπράττονται στην Τουρκία (το λεγόμενο δηλαδή all inclusive). Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει από πλευράς της οικογένειας και φίλων της και στον τραπεζικό τομέα. Σημειώνεται συναφώς ότι ο τραπεζικός τομέας χρησιμοποιήθηκε και στην προ του Ερντογάν περίοδο ως πεδίο άσκησης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Όπως και παλαιότερα έχει υποδειχθεί δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς δεν αποδέχθηκε τoν έλεγχο των τραπεζών από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν είχαν αναλάβει να ετοιμάσει μελέτη για τη μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς αντιδράσεις αν και είναι κοινό μυστικό σε Τουρκία και κατεχόμενα. Καλά ενημερωμένη πηγή υπέδειξε πως χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός του Προέδρου και η διοχέτευση κονδυλίων προς τα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται, γίνεται για «εθνικούς λόγους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι