ΘΕΜΑ

Γιατί οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν στα ύψη

Γιατί οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν στα ύψη, Γιώργος Ηλιόπουλος

Με τις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, πολλαπλασιάζονται οι ζημίες στις αναπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες οικονομίες κυρίως της Δύσης, που δεν διαθέτουν επάρκεια φυσικών ενεργειακών πόρων. Η ανακοίνωση της αύξησης της παραγωγής του OPEC+ στα 680.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο, που θα διατηρηθεί και τον Αύγουστο, δεν οδηγεί τελικά στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών (ήδη αυξάνεται κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα για τον Μάρτιο και κατά 432.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Απρίλιο που παραμένει αμετάβλητη για τον Μάϊο και τον Ιούνιο).

Κατά την διάρκεια του επόμενου εξαμήνου οι ΗΠΑ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA), προτίθενται να διαθέσουν συνολικά 240 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα, δηλαδή το 16% του συνόλου. Όμως στα τέλη Μαρτίου οι ΗΠΑ αυξάνουν τον όγκο στα 180 εκατομμύρια βαρέλια, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, να διευρύνει και από την πλευρά της την διάθεση στα 182,7 εκατομμύρια, δηλαδή το 24,2% των συνολικών αποθεμάτων.

Πάντως στις αρχές Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του OPEC+ Mohammad Sanusi Barkindo επισημαίνει πως η συνδυασμένη διάθεση ισοδυναμεί με επιπλέον ένα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα επί ένα οκτάμηνο και ίσως δεν επαρκέσει για να αποκλιμακώσει αισθητά τις τιμές.

Η περίεργη ρωσική μείωση της παραγωγής

Στην άλλη πλευρά του λόφου, με την είσοδο στην θερινή περίοδο, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δηλώνει στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI πως αναμένει μείωση της παραγωγής αργού στην χώρα για το 2022, που θα κυμανθεί συνολικά σε 480.000 έως 500.000 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

Η μείωση μεταφράζεται σε ποσοστό 8% και εμφανίζεται μικρότερη από προγενέστερη, που κατά τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών εκτιμάται στο 9,3%, δηλαδή σε συνολική παραγωγή 475,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Ο Novak αναθεωρεί επί το θετικότερον την κατάσταση, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι ενώ τον Απρίλιο η παραγωγή υστερεί κατά 1.000.000 βαρέλια ανά ημέρα, τον Μάϊο η υστέρηση περιορίζεται κατά 830.00 βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του γνωστού οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BLOOMBERG, τα στοιχεία που ανακοινώνει ο Novak, συνεπάγονται πτώση της συνολικής παραγωγής σε επίπεδα χαμηλότερα των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα, δηλαδή στα 9,16 εκατομμύρια περίπου. Το μέγεθος εμφανίζεται μειωμένο κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, σε σχέση με το επιβεβλημένο όριο παραγωγής της Ρωσίας που τίθεται από τον OPEC+, με βάση την συμφωνία ανάκαμψης της παραγωγής.

Δραματικές εκτιμήσεις της Bank of America

Κατά την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) η μείωση της παραγωγής της Ρωσίας θα κινηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στα τρία εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, με κυριότερο αίτιο τις κυρώσεις των δυτικών. Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση της IEA, από την στιγμή που η συνολική αύξηση της παραγωγής από τα στρατηγικά αποθέματα και τον OPEC+, θα φθάνει τα 1.680.000 βαρέλια ανά ημέρα, η ρωσική παραγωγή θα έχει μειωθεί κατά 3.000.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση, οπότε η προσφορά θα εμφανίζει ανά ημέρα μία υστέρηση της τάξης των 1.320.000 βαρελιών.

Αυτή η απλή εξίσωση οδηγεί τους αναλυτές της Bank of America να προβλέπουν άνοδο της τιμής του αργού στα 150 δολάρια ανά βαρέλι, με πιθανή αποκλιμάκωση προς τα τέλη του 2022 στα 104 δολάρια και κατά το 2023 στα 100. Η μείωση της τιμής βασίζεται στην προσδοκία άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, που κατά την Bank of America, έχει την δυνατότητα να εισφέρει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, 500.000 βαρέλια ανά ημέρα και 1.000.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση κατά το επόμενο.

Σε μία προσπάθεια να διαλύσει τα βαριά σύννεφα που συσσωρεύονται στον ορίζοντα, ο Alexander Novak, διαβεβαιώνει πως υπάρχει συνεχής επαφή με τους παραγωγούς αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν έχουν ανακύψει σημαντικά προβλήματα, ικανά να οδηγήσουν την ρωσική παραγωγή σε κρίση. Παραδέχεται πως το αρχικό πλήγμα των κυρώσεων έχει δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες, αλλά οι παραγωγοί έχουν κινηθεί σε νέα σημεία ισορροπίας, διερευνώντας όλες τις νέες εξαγωγικές προοπτικές, δημιουργώντας νέες εφοδιαστικές αλυσίδες και κατευθύνοντας ροές ενέργειας σε νέες αγορές.

Η δραματική θέση της Ευρώπης

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA), η Ρωσία εξάγει σε ημερήσια βάση 7,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετροχημικών κατά το 2021, από τα οποία 3,4 εκατομμύρια κατευθύνονται προς την Ευρώπη, με τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια να συνιστούν αποκλειστικά το αργό πετρέλαιο αποτελώντας το 25% των σχετικών εισαγωγών της. Όμως η Ινδία αυξάνει τις εισαγωγές κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, με την ανάλογη της Κίνας να ανέρχεται σε 850.000.

Επομένως, από τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα στην Ευρώπη, ήδη 1.350.000 βαρέλια έχουν αλλάξει κατεύθυνση με προορισμό την Ινδία και την Κίνα, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 61% και πλέον του συνόλου της Ευρώπης. Κατά συνέπεια οι νέες κυρώσεις της ΕΕ που περιορίζουν τις εισαγωγές αργού κατά δύο τρίτα (1.450.000 ανά ημέρα), καλύπτονται κατά 91% από την αύξηση των αγορών Ινδών και Κινέζων.

Σε μία περισσότερο επικοινωνιακή, παρά ουσιαστική κίνηση, η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει στην Βενεζουέλα να επαναλάβει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, με τους ομίλους της ENI και της REPSOL να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις διαδικασίες εισαγωγής του μαύρου χρυσού, αλλά στην συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής η παραγωγή έχει καταρρεύσει.

Ενώ το 1998 η χώρα εμφανίζεται πανίσχυρη σε διεθνές επίπεδο με μέση ημερήσια παραγωγή 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε ημερήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2016 υποχωρεί δραματικά κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, για να κατακρημνισθεί στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια με την λήξη του 2018. Με τη είσοδο στο 2022 η παραγωγή καταρρέει στα 680.000 βαρέλια ανά ημέρα, με τις εξαγωγές του Μαΐου να διαμορφώνονται στα 391.451 βαρέλια σε ημερήσια βάση, μειωμένες κατά 49% έναντι του Απριλίου, οπότε οι ποσότητες που πρόκειται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη θα κινηθούν σε πρακτικά ασήμαντα επίπεδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι