ΑΝΑΛΥΣΗ

Η προσφυγή στην επαγγελματική συμβουλή είναι επένδυση όχι αδυναμία

Η προσφυγή στην επαγγελματική συμβουλή είναι επένδυση όχι αδυναμία, Ηρακλής Γωνιάδης

Η προσφυγή στην επαγγελματική συμβουλή, ιδιαίτερα ελλείψει δικτύωσης [1], δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, ούτε “βυθισμένο κόστος”, αλλά συνετή δαπάνη επένδυσης στη συγκεκριμένη γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία ενός ειδικού ο οποίος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης -κυρίως εκείνης “έξω από το κουτί”- του επιχειρηματία που καλείται να διαχειριστεί μια πολυσύνθετη καθημερινότητα, χωρίς να διαθέτει όλες τις αναγκαίες δεξιότητες και ικανότητες για τούτο.

Συνεπώς, είναι ευφυής η λήψη υπηρεσιών εξειδικευμένου συνεργάτη ικανού να συνδράμει στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις στρατηγικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικών και κοινωνικών στροβίλων όπως η τρέχουσα, βελτιώνοντας τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και διευρύνοντας την αντίληψή του σε βαθμό να αλλάξει και αυτή την προοπτική της επιχείρησης.

Ενός συμβούλου που δεν θα κρίνεται με βάση την τιμή των υπηρεσιών του αλλά την αξία του, δηλαδή, τη δυνατότητά του να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αύξηση των κερδών της επιχείρησης μακροπρόθεσμα, συμβάλλοντας στην επιτυχία της με την πρόληψη, το μετριασμό ή τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, εντοπίζοντας ευκαιρίες και παράγοντες ικανούς να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της. Να καλύπτει, επίσης, ποικίλες ανάγκες και κενά της, υποδεικνύοντας λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, συνδράμοντας στην αντιμετώπιση προκλήσεων, τις οποίες αδυνατεί να διαχειριστεί μόνη της.

Όντας αμερόληπτος και αντικειμενικός αντιλαμβάνεται και εστιάζει στο πρόβλημα επιδιώκοντας την επίλυσή του χωρίς προκαταλήψεις και συμπάθειες, αναδεικνύοντας δυνατότητες -των οποίων η ύπαρξη συχνά αγνοείται- ώστε να κεφαλαιοποιηθούν από τη διοίκηση. Διαθέτοντας πλήθος παραστάσεων από άλλες περιπτώσεις, έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήσιμες αναγωγές ή μεταγγίσεις ιδεών και πρακτικών, χωρίς στόχο να γίνει αρεστός, διακινδυνεύοντας να θίξει συμφέροντα, υπονομεύοντας το ρόλο του· ούτε επιδιώκει να μετατραπεί σε δεκανίκι ή υποκατάστατο του επιχειρηματία, στην προσπάθειά του τελευταίου να διαμορφώσει το προσωπικό του ύφος στο μάνατζμεντ.

Η αναζήτηση του κατάλληλου συμβούλου

Οι υπηρεσίες του μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και πρόσκαιρες εξειδικευμένες ανάγκες, χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος μισθοδοσίας, εισφορές κλπ. όπως, π.χ., η ανάθεση εργασιών ευχάριστων και δυσάρεστων (προσλήψεις-απολύσεις-διαπραγματεύσεις), ή της λειτουργίας του ως διαύλου μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών. Όπως, επίσης, να καλύψουν εκπαιδευτικές ανάγκες των συνεργατών της επιχείρησης, εξοπλίζοντάς τους με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αποδοτικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους ή τη συμμετοχή τους στην ομάδα διοίκησης, βοηθώντας τους να απαλλαγούν από νοοτροπίες-βαρίδια, οι οποίες παρακωλύουν την ανάπτυξή της, ή και την υιοθέτηση μιας προγραμματισμένης ή αναπόφευκτης αλλαγής (π.χ. από την απλή εγκατάσταση νέου λογισμικού, μέχρι και τη στροφή προς μια νέα δραστηριότητα).

Η αναζήτηση, εύρεση και σύναψη συμφωνίας με τον κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες της σύμβουλο (νομικό, λογιστή/φοροτεχνικό, μάρκετινγκ, πληροφορικής, μηχανικό παραγωγής κλπ.) απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα, τόσο σε ό,τι αφορά στην ακριβή περιγραφή των κενών ή των προς κάλυψη αδυναμιών της επιχείρησης, όσο και της τεκμηρίωσης του επαγγελματισμού και των δεξιοτήτων του.

Ο υποψήφιος, ελεύθερος επαγγελματίας ή εταιρία, ελέγχεται για τη φήμη του (συστάσεις από πελάτες ή συναδέλφους, λίστα συνεργασιών και αποτελέσματα), την εμπειρία του (κυρίως και όχι μόνο) αν διαθέτει πιστοποίηση κάποιου εγχώριου ή διεθνούς φορέα για το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών, κατά πόσον αυτές ταιριάζουν στις ανάγκες της και για ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Όταν παρεμβάλλεται εταιρία παροχής συμβουλών επιβάλλεται ο έλεγχος της εμπειρογνωμοσύνης των συνεργατών, οι οποίοι θα εμπλακούν ώστε να διαπιστωθεί η επάρκειά τους προς αποφυγή ανεπιθύμητων τριβών.

Μια καθ’ όλα απαραίτητη τεκμηρίωση η οποία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιογόνου συνεργασίας, ενισχύει περαιτέρω την πιθανότητα να “πάρει πίσω τα λεφτά της” από μία καλή συμβουλή, η υιοθέτηση της οποίας τελεί υπό τη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης που οφείλει να την αξιολογήσει “χωρίς να παραδώσει τα κλειδιά” στον συμβουλάτορά της. Ο ειδικός εντοπίζει προβλήματα και υποδεικνύει λύσεις των οποίων η επιλογή και εφαρμογή ανήκει στον έχοντα την εξουσία και την ευθύνη λήψης απόφασης, καθώς κάθε συμβουλή έχει την αβεβαιότητά της σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση της υλοποίησής της.

Η εχεμύθεια στην επαγγελματική συμβουλή

Στη σύμβαση είναι απαραίτητη η διασφάλιση της εχεμύθειας, η απαγόρευση συνεργασίας του συμβούλου με ανταγωνιστή στην περιοχή του εργοδότη ή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως και η περιγραφή του εύρους της με τα εκάστοτε παραδοτέα. Επίσης, καλό είναι να προβλέπεται η προστασία των δεδομένων (προσωπικών, εταιρικών κλπ.) που είναι πιθανό να περιέλθουν σε γνώση του, ώστε να αποτραπεί η πιθανή περαιτέρω εκμετάλλευσή τους από τρίτους μη εξουσιοδοτημένους.

Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη διάρκειά της μπορεί να αναφέρεται σε συγκεκριμένο έργο με χρονικό όριο και κόστος, ή να είναι ανοιχτή (αορίστου χρόνου) παρέχοντας ευελιξία στους συμβαλλόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στη συμβουλή για τις ανάγκες μιας πυροσβεστικής παρέμβασης δεν είναι μόνο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και υψηλού κόστους κτήσης (εφόσον υπάρξει διαθεσιμότητα), αλλά είναι δυνατό να εκθέσει και την αξιοπιστία του “πυροσβέστη” συμβούλου. Στην περίπτωση δε, που η επιχείρηση πνέει τα λοίσθια, σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα της μόνιμης κρίσης, ο πλέον κατάλληλος σύμβουλος είναι ο εκκαθαριστής (νομικός ή λογιστής/ φοροτεχνικός) προκειμένου να προβεί στις διαδικασίες ληξιαρχικής πράξης θανάτου της για να μη μεταβληθεί σε… ζόμπι.

Σε τελική ανάλυση, η λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών δεν συνιστά απόδειξη αδυναμίας ούτε και περιττό κόστος το οποίο, συνήθως, αποδεικνύεται μικρότερο εκείνου που προκύπτει λόγω ολιγωρίας ή αβελτηρίας του επιχειρηματία. Πόσο μάλλον στην περίπτωση του πρωτόπειρου, ο οποίος έχει να επεξεργαστεί έναν πρωτοφανή για τις δυνατότητές του όγκο πληροφοριών, προκειμένου να λάβει αποφάσεις αναζητώντας τον βηματισμό του σ’ ένα υπέρρευστο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον. Ποια, λοιπόν, “πλατφόρμα” και ποιος υπάλληλος (προσόντων και μισθού) θα μπορούσε να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες, αλλά και ποιος επιχειρηματίας θα “τείνει ευήκοον ους” σε παραινέσεις του τύπου «απολύστε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους… μην τους πληρώσετε ποτέ»;


 

[1] Βλ. https://slpress.gr/oikonomia/mikromesaies-epicheiriseis-apo-tin-quot-ischy-en-ti-enosei-quot-stin-quot-ischy-en-ti-diktyosei-quot/  και https://slpress.gr/oikonomia/diktyosi-to-fili-tis-zois-gia-tis-psychorragoyses-epicheiriseis/

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι