Οι Ιταλοί απέναντι στην Ευρωζώνη και στις Αγορές…

Οι Ιταλοί απέναντι στην Ευρωζώνη και στις Αγορές..., Κωνσταντίνος Κόλμερ

Όταν εκδηλώθηκε η πολιτική κρίση στην Ιταλία εξ αιτίας της ισχυρογνωμοσύνης του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα και του παρ’ ολίγον υπουργού Οικονομικών Πάολο Σαβόνα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και μετοχών κατέρρευσαν. Οι επενδυτές δεν αμφέβαλαν ότι η πτώση των τιμών θα συνεχισθή και το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου ανήλθε στα υψηλότερα από πενταετίας επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή «πυρκαγιά» διεδόθη με μεγάλη ταχύτητα όχι μόνο στις όμορες με την Ιταλία χώρες, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά πέρασε και τον Ατλαντικό. Έπληξε τις μετοχές στην Γουώλ Στρήτ και επεξετάθη στις ασιατικές αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν σημαντικές ζημίες, ιδίως οι γερμανικές και γαλλικές μετοχές ενώ οι επενδυτές εστράφησαν για προστασία στο ελβετικό φράγκο και στο αμερικανικό δολάριο. Πολλά τα ιταλικά ομόλογα που ρευστοποιήθησαν και οι τράπεζες εδοκιμάσθησαν από κύμα πωλήσεων. Με δύο λόγια, το «ιστορικό λάθος» των πολιτικών της Ιταλίας κινδύνευσε να προκαλέσει μία κρίση στην Ευρωζώνη εφάμιλλη με την προ δεκαετίας ελληνική.

Τελικώς, όλα δείχνουν ότι θα σχηματισθή κυβέρνηση από τον Τζιουζέπε Κόντε, αλλά το πρόβλημα δεν Πώς μπορεί να αποφευχθή μία κρίση; Κατ’ αρχήν ποίες κινήσεις μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Δυνατόν να παρέμβη και να αγοράσει ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, αλλά αυτό χρειάζεται, επί τη βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης, την ιταλική αίτηση. Ο πρωθυπουργός Κόντε που στηρίζεται από το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα θα έχει το θάρρος να την υποβάλλει για να υποστεί ο ιταλικός λαός όσα υπέστη ο ελληνικός την τελευταία 10ετία;

Η άλλη λύσις είναι να συνεχισθή η «ποσοτική χαλάρωση» (QE) και πέραν του Σεπτεμβρίου, οπότε τυπικώς λήγει, αλλά αυτό έχει ανάγκη συγκαταθέσεως της γερμανικής Κεντρικής Τραπέζης, Μπούντεσμπανκ, που δεν φημίζεται για την ευελιξία της. Η τρίτη διέξοδος είναι πολιτική και είναι αυτή που δόθηκε από τους νικητές των εκλογών του περασμένου Μαρτίου. Υποχώρησαν όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και σχηματίζουν κυβέρνηση. Το τι θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις αυτής της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, δεδομένων των διαφωνιών τους, είναι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι