Οι “τρύπες” στη Citibank έφεραν καμπάνα 400 εκατομμυρίων

Σύνταξη SLpress.gr
1379
Οι “τρύπες” στη Citibank έφεραν καμπάνα 400 εκατομμυρίων

Χρόνιες ελλείψεις στις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων και προβλήματα στη διαχείριση κινδύνου οδήγησαν τις αμερικανικές Αρχές να επιβάλουν πρόστιμο 400 εκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο της Citigroup. Το γραφείο νομισματικού ελέγχου (Office of the Comptroller of the Currency – OCC) έβαλε στο στόχαστρο την τράπεζα Citibank του ομίλου, εκδίδοντας ένταλμα στο οποίο διαπιστώνει «επικίνδυνες και ατελείς πρακτικές, σχετικά με τους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας».

Σε αυτές τις πρακτικές περιλαμβάνεται η αποτυχία της τράπεζας να συμμορφωθεί με μια σειρά «κανονισμών του νομοθετικού πλαισίου και να ορίσει άτομα αρμόδια για τη διευθέτηση» του θέματος. Όπως σημειώνουν αναλυτές του χώρου, η διατύπωση αυτή σημαίνει στην πράξη κανονικές παραβάσεις, χωρίς όμως αυτές να αποκαλύπτονται με σαφήνεια από το OCC, το οποίο υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Σε δύο σημεία, μόνο, του εγγράφου αναφέρει ότι παρατηρούνται στον τομέα του «σχεδιασμού κεφαλαίου» και της «διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας». Να σημειωθεί ότι παρόμοιους “κινδύνους” αντιμετώπιζε την περίοδο 2007-2010 ο συγκεκριμένος όμιλος, έχοντας λάβει μεγάλο μέρος από το πακέτο διάσωσης που αποφάσισε τότε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ως συνέπεια του προστίμου και της απόφασης του OCC, η Citibank δεν μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσιακά στοιχεία αν δεν λάβει γραπτή από τους αρμόδιους επόπτες, οι οποίοι θα εξετάσουν το αίτημά της. Επιτρέπονται μόνοι οι “συνήθεις” συναλλαγές που έχουν σχέση με τιτλοποιήσεις, αντιστάθμιση κ.λ.π. Στην πράξη αποκλείεται δηλαδή το ενδεχόμενο να ανοίξει, για παράδειγμα, νέα υποκαταστήματα, να αγοράσει άλλες τράπεζες, ή να αυξήσει την έκθεσή της σε παράγωγα, χωρίς να δώσουν οι Αρχές το “πράσινο” φως.

Το δεύτερο πρόστιμο σε ένα μήνα

Επίσης, το OCC δύναται να παρέμβει με αλλαγές στη διοίκηση ή το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αν θεωρήσει ότι δεν συμμορφώνεται εγκαίρως με τις υποδείξεις του. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή Federal Reserve ανακοίνωσε από την πλευρά της εκτελεστικά μέτρα κατά της Citigroup. Όπως αναφέρει, ο όμιλος δεν «έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσει πρακτικές», και πάλι στον τομέα της διαχείρισης ρίσκου και εσωτερικών ελέγχων.

Από την πλευρά της η τράπεζα παραδέχθηκε ότι δεν έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών και “υποσχέθηκε” να θέσει ως προτεραιότητα τις βελτιώσεις στους προβληματικούς τομείς. Να θυμίσουμε ότι το νέο πρόστιμο στη Citibank είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που της επιβλήθηκε πριν λίγες εβδομάδες, από την αμερικανική επιτροπή αγοράς παραγώγων (CFTC), ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων.

Το προηγούμενο πρόστιμο αφορούσε στη μαζική διαγραφή ηχητικών αρχείων, που περιλάμβαναν συνομιλίες για χρηματιστηριακές συναλλαγές και οι οποίες υπάγονταν σε ένταλμα ομοσπονδιακής έρευνας. Παρομοίως, το 2019, η Τράπεζα της Αγγλίας “έκοψε” πρόστιμο 44 εκατομμυρίων λιρών για ανακριβείς αναφορές της Citigroup σχετικά με τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίων της για προηγούμενα έτη. Συνολικά, τα τελευταία 20 χρόνια ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός έχει συγκεντρώσει στο “βιογραφικό” του πρόστιμα ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.