ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια χώρα υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Ποια χώρα υιοθετεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα

Το Σαλβαδόρ έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως κανονικό νόμισμα, κάτι που το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι θα μειώσει τις προμήθειες που χάνονται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που στέλνονται από το εξωτερικό σε πολίτες της χώρας. Όσοι εναντιώνονται στην υιοθέτηση του, πιστεύουν ότι το bitcoin θα εντείνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αλλαγή (που είχε προαναγγελθεί από τον Ιούνιο) σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κάνουν δεκτές πληρωμές σε bitcoin, όπως ακριβώς δέχονται και το αμερικανικό δολάριο, το οποίο εξάλλου είναι το επίσημο νόμισμα του Σαλβαδόρ από το 2001. Ο 40χρονος πρώην δήμαρχος και από το 2019 δημοφιλής πρόεδρος Nayib Bukele, ήταν υπέρμαχος αυτής της αλλαγής από καιρό.

Πιστεύει ότι η χώρα τώρα θα εξοικονομεί πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις προμήθειες που έχανε σε συναλλαγές προς τρίτους, ενώ παράλληλα θα δώσει πρόσβαση σε οικονομικές υπηρεσίες και σε όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πάντως για ενέργειες που διαβρώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι αμφισβητίες της πολιτικής του θεωρούν ότι το “κρυπτονόμισμα” θα κάνει ακόμη πιο ασταθή την οικονομία της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι οι ψηφοφόροι είναι επίσης κάπως συγκρατημένοι, καθώς ανησυχούν για τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες του bitcoin και φοβούνται ότι αυτές μπορεί να εξανεμίσουν όλες τις οικονομίες τους εν μια νυκτί. Ο Bukele υποσχέθηκε ότι θα δώσει σε κάθε πολίτη bitcoin αξίας 30 δολαρίων, αν και εφ’ όσον δεχτεί το κυβερνητικό ψηφιακό πορτοφόλι. Η χώρα αγόρασε ήδη 400 bitcoins, για να ανέλθει η ισοτιμία στα 52.000 δολάρια ΗΠΑ. Όμως, αντιθέτως προς τις προσδοκίες του, το bitcoin σημείωσε πτώση μέσα σε λίγες ώρες και έπεσε στα 50.516 δολάρια.

«Θα γλιτώσουμε λεφτά»

Μέχρι στιγμής το κυβερνητικό “πορτοφόλι” δεν εμφανίζεται στις εφαρμογές ούτε της Apple Inc (AAPL.O), ούτε της Google (GOOGL.O) ούτε αρχικά της Huawei’s [RIC:RIC:HWT.UL] και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της χώρας να κάνει tweets με κόκκινες “θυμωμένες φατσούλες” τα γνωστά emoji! Αργότερα η Huawei εμφάνισε τα δεδομένα.

«Θα γλιτώσουμε λεφτά, έχουμε συγγενείς στις ΗΠΑ και μας στέλνουν κάθε μήνα λεφτά για να τα βγάζουμε πέρα. Τώρα θα γλιτώσουμε τις προμήθειες που χρέωναν οι τράπεζες» είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters μια γυναίκα που έχει τουριστικό κατάστημα στην παραλία El Zonte, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα San Salvador. Η παραλία αυτή είναι γνωστή ήδη ως Bitcoin Beach και φιλοδοξεί να γίνει έδρα του bitcoin. Εντούτοις η χώρα, πάμφτωχη και ταλαιπωρημένη από όλες τις απόψεις, δεν έχει καλά-καλά ούτε διαδίκτυο σε όλες τις πόλεις της.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι επιχειρηματίες που θα αρνούνται το bitcoin και θα επιμένουν μόνο στο δολάριο, θα υφίστανται κυρώσεις. Πάντως, η κυβέρνηση ήδη εγκατέστησε ΑΤΜ που θα επιτρέπουν την μετατροπή bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ και την ανάληψη χωρίς προμήθεια και ζήτησε υπομονή: «Όπως κάθε τι καινούργιο, η διαδικασία με το bitcoin θα πάρει κάποιο διάστημα προσαρμογής. Δεν θα γίνουν όλα πλήρως λειτουργικά ούτε σε μια μέρα, ούτε σε ένα μήνα».

Bukele “εναντίον” ΔΝΤ!

Ο Bukele είναι πρόεδρος εδώ και δύο χρόνια και έχει φροντίσει να ενισχύσει την εξουσία του. Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας του (που ορίζεται από τους βουλευτές του κόμματος του Bukele) έκρινε ότι μπορεί να παραμείνει και για δεύτερη θητεία. Υποσχέθηκε να «ξεβρομίσει την δημόσια διοίκηση» και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε μερικούς στενούς συνεργάτες του σε μαύρη λίστα για διαφθορά.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την υιοθέτηση του bitcoin ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της κυβέρνησης του El Salvador, ενώ πίεση δέχονται πλέον και τα κρατικά ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο. Παράλληλα ακούστηκαν αρνητικά σχόλια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο η χώρα έχει ζητήσει ένα δισ. δολάρια. Ο Bukele ανέβασε ένα βιντεάκι στα κοινωνικά δίκτυα όπου φαίνεται να μαστιγώνει έναν δουλέμπορο, ο οποίος είχε το σήμα του ΔΝΤ στο πρόσωπό του. Εν συνεχεία πάντως, το κατέβασε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τω μεταξύ, αντιλαμβανόμενη την ισχύ των κρυπτονομισμάτων, ετοιμάζει εδώ και μήνες το δικό της ψηφιακό νόμισμα για να περάσει στην αντεπίθεση κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα έχει ολοκληρώσει τις προεργασίες και πώς θα κρατήσει τις ισορροπίες με τις τράπεζες. Οι τελευταίες έχουν ενστάσεις, ότι το ψηφιακό ευρώ θα απειλήσει το εισόδημά τους. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι το ψηφιακό ευρώ θα γίνει μοχλός πίεσης για άσκηση πιο “κρατικής” οικονομικής πολιτικής και θα πιέσει τα επιτόκια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει πάντως για την δημιουργία εθνικών ψηφιακών νομισμάτων, ώστε τα κράτη να χωθούν στο χώρο των “κρυπτονομισμάτων”. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την έκδοση ή όχι δικού τους κρυπτονομίσματος, σχεδιάζουν να ζητούν πλέον ονοματεπώνυμο στις συναλλαγές με bitcoin και με άλλα ψηφιακά νομίσματα, κάτι όχι εύκολο στην εφαρμογή, αν δεν υιοθετηθεί από όλα τα κράτη του πλανήτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι