ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει σε διατίμηση το “καλάθι του καταναλωτή”

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει σε διατίμηση το “καλάθι του καταναλωτή”

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κατηγορίες από τις οποίες το κάθε σουπερμάρκετ θα επιλέγει, όπως ανακοινώθηκε, 51 προϊόντα για να τα προσφέρει σε προσιτή τιμή με μικρότερες αυξήσεις από ό,τι τα υπόλοιπα ομοειδή. Υπενθυμίζεται πάντως ότι κάθε σουπερμάρκετ θα κάνει την δική του επιλογή για τα τελικά 51 προϊόντα. Η λίστα με τις συνολικά 30 κατηγορίες (π.χ. τυροκομικά, ζυμαρικά κ.λπ.) διαμορφώθηκε σε γενικές γραμμές από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για να σχηματισθεί μέσα από αυτές το λεγόμενο “καλάθι του καταναλωτή” και θα δοθεί στις αλυσίδες σουπερμάρκετ προς “συγκεκριμενοποίηση”. Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο πρόεδρος των Αρτοποιών προανήγγειλε νέες αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης απέκλεισε το να μη γίνουν ανατιμήσεις και απλά δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες με το “καλάθι του καταναλωτή” να υπάρχουν κάποια αγαθά σε τιμές που δεν θα αυξάνονται κάθετα. Στη λίστα μπαίνουν σε γενικές γραμμές προϊόντα που θεωρούνται πιο “αναγκαία” από άλλα. Π.χ. στους καφέδες δεν μπαίνουν εσπρέσο και καπουτσίνο και από αναψυκτικά απαιτείται να υπάρχει μόνον ένα. Αναμένεται εν τω μεταξύ η συνεννόηση του υπουργείου Ανάπτυξης με τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς, καθώς το “καλάθι” δεν μπορεί να μείνει προσιτό αν δεν συνεργαστούν και οι βιομηχανίες.

Παράλληλα αγωνία εκφράζεται και για το μέλλον των φούρνων, αλλά και για την δυνατότητα της οικογένειας να προμηθεύεται το ψωμί της. Το ψωμί, και μάλιστα η φραντζόλα των μόλις 350 γραμμαρίων, από 60-70 λεπτά έφθασε το ένα ευρώ και το 1,50 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε σήμερα ότι έχουν ήδη κλείσει 210 φούρνοι στη χώρα και το 15% των λειτουργούντων αρτοποιείων συσσωρεύει ζημίες και χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χαρακτήρισε τη νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού αναπόφευκτη. Όπως είπε το λειτουργικό κόστος λόγω του ηλεκτρικού που “καίνε” οι φούρνοι, έχει διπλασιαστεί. Εξήγησε ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικός ρεύματος για ένα μέσο αρτοποιείο τον φετινό Οκτώβριο θα είναι 5.914 ευρώ, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 3.562 ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 για τις ίδιες κιλοβατώρες ήταν 1.980 ευρώ. Διπλασιάστηκε και το κόστος του πετρελαίου, που από 1.438 ευρώ που πλήρωνε ένα αρτοποιείο τον Σεπτέμβριο του 2021 για 1.000 λίτρα, φέτος τον Οκτώβριο καλείται να πληρώσει 2.024 ευρώ, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έφθασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 2.600 ευρώ.

Οι αρτοποιοί ζητούν να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στο ψωμί από 13% που είναι σήμερα και να αυξηθεί παράλληλα η επιδότηση της ενέργειας, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος, «τελικά η ρήτρα αναπροσαρμογής κόστιζε στους φούρνους λιγότερο». Σήμερα δηλαδή με αυτά που δίνει το κράτος, αντί η κιλοβατώρα να στοιχίζει 18 λεπτά όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους επαγγελματίες, τους στοιχίζει τελικά 36 και για να ανταπεξέλθει ο φούρνος θα πρέπει το ψωμί να πωλείται πλέον σχεδόν έξι ευρώ το κιλό, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία οικογένεια.

Τα προϊόντα

Όπως ανακοινώθηκε, κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ θα πρέπει να επιλέξει 51 προϊόντα από τη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης βάζοντας στο “καλάθι” ίσως και δύο προϊόντα, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρέπει αυτά να είναι οπωσδήποτε 51, δηλαδή ίσως δύο από κάθε κατηγορία. Στη λίστα περιλαμβάνονται ως απαραίτητα τα εξής: από ρύζια, το μακρύκοκκο ρύζι τύπου “Καρολίνα”, από ψωμιά το ψωμί για τοστ και ένας τύπος φραντζόλας και οι φρυγανιές. Από ζυμαρικά, θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει μια μάρκα με μακαρόνια νούμερο 6.

Από κρέατα περιλαμβάνονται ως απαραίτητα ή βασικά μόνον τα συσκευασμένα χοιρινά και τα συσκευασμένα κοτόπουλα. Από τα αλλαντικά περιλαμβάνονται η πάριζα ή εναλλακτικά η γαλοπούλα. Από τα ψάρια, ένα κατεψυγμένο είδος. Από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να υπάρχει ένα νωπό γάλα πλήρες και ένα με μειωμένα λιπαρά, ενώ από τα διατηρημένα γάλατα, πρέπει να υπάρχει ένα εβαπορέ. Από τα γιαούρτια, ένα γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις και ένα επίσης αγελάδος χωρίς γεύση, αλλά με χαμηλά λιπαρά. Από τυριά, ένας τύπος φέτας, ένας τύπος γκούντα και ένας τύπος τυριού με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις προσφορές και ένας τύπος αυγών, καθώς και ένας χυμός τομάτας διατηρημένος, μια μαργαρίνη, ένα παρθένο ελαιόλαδο και ένα ηλιέλαιο. Από τα λαχανικά που πωλούνται κατεψυγμένα, πρέπει να περιλαμβάνεται ένας αρακάς και μια μάρκα φασολάκια. Επίσης πρέπει να υπάρχει στις προσφορές και ένας τύπος λευκής ζάχαρης, ένας ελληνικός καφές, ένας στιγμιαίος, ένας γαλλικός, κακάο σε σκόνη και τσάι ή χαμομήλι.

Για τα βρέφη, πρέπει να διατίθεται σε προσφορά μια μάρκα με πάνες για μωρά, μία για μωρομάντιλα και δύο παιδικές τροφές, από τις οποίες η μια να είναι φόρμουλα μωρών και η άλλη να είναι γάλα βρεφικής ηλικίας. Επίσης να διατίθεται για το “καλάθι” και σαμπουάν για μωρά. Στις προσφορές πρέπει να περιλαμβάνεται και ένας τύπος εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού των 500 ml ή του 1lt, ενώ από χυμούς, ένας χυμός πορτοκάλι.

Από είδη καθαρισμού και υγιεινής, πρέπει να περιλαμβάνεται ένα απολυμαντικό χεριών ή αντισηπτικό, ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες), ένα απορρυπαντικό για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών, χλωρίνη, σαπούνι για πλύσιμο πιάτων στο χέρι, χαρτί κουζίνας, μια οδοντόκρεμα, ένας τύπος χαρτιού υγείας, μια μάρκα σερβιέτας, μία για ταμπόν, μία για σαμπουάν, ένα σαπούνι σε στερεή κατάσταση, και μια μάρκα για πάνες ακράτειας. Επίσης μια μάρκα για τροφές για σκύλους και μία για γάτες, καθώς και ένα αναψυκτικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι