ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι χρησιμοποιούν το app για τις “μαϊμού” αποδείξεις

Πόσοι χρησιμοποιούν το app για τις "μαϊμού" αποδείξεις, Όλγα Μαύρου

Πάνω από 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό πλαστών ή ανακριβών αποδείξεων, μετά την υπόσχεση της πολιτείας ότι θα αμείβονται με 1.000 έως 2.000 ευρώ για τις καταγγελίες που ευσταθούν. Οι μισοί όμως κάνουν τις καταγγελίες για τις “μαϊμού” αποδείξεις ανώνυμα, που σημαίνει ότι το κίνητρό τους δεν είναι η “επικήρυξη”, χωρίς να αποκλείεται μεταξύ αυτών να είναι και όσοι έχουν ανταγωνιστικές προς τους καταγγελλόμενους, επιχειρήσεις.

Από τους σχεδόν 100.000 πολίτες έχουν γίνει μέσα σε 15 ημέρες 24.193 καταγγελίες, περίπου 1.600 την ημέρα. Όμως λουκέτο μπήκε μόνον σε δύο επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, σε βενζινάδικα. Δεν έγινε γνωστό τι απέγινε με τις υπόλοιπες 24.191 καταγγελίες, εκ των οποίων περίπου οι 4.500 αφορούν σίγουρα ελέγξιμες ποινικά υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ ο νόμος που θα ορίζει τα πρόστιμα για μεγάλο εύρος παρατυπιών ή ενεργειών που θεωρούνταν έως τώρα απλή αμέλεια, αλλά και την αμοιβή εκείνων που καταγγέλλουν προβληματικές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής “Appodixi” δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Από τις καταγγελίες που έγιναν μέχρι στιγμής, οι 12.983 ήταν ανώνυμες και 11.210 επώνυμες. Το 80% των καταγγελιών αφορούσαν αποδείξεις οι οποίες δεν διαβιβάστηκαν άμεσα στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, ενώ για τις υπόλοιπες έχει αρχίσει ο έλεγχος της εφορίας.

Όμως οι ελεγκτικές υπηρεσίες δέχονται περίπου ένα έως δύο καταγγελίες το λεπτό και είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθούν όλες άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι οι εφορίες διαθέτουν 5.000 υπαλλήλους για ελέγχους σε όλη την χώρα. Ο αριθμός των καταγγελιών πάντως έχει μειωθεί κατά τι, δεδομένου ότι μέσα στις πρώτες οκτώ ημέρες είχαν γίνει 17.231 αναφορές, ενώ το τελευταίο οκταήμερο έγιναν στο ίδιο διάστημα 6.960. Αυτό είναι άγνωστο αν οφείλεται στο ότι μειώθηκε ο “ζήλος” για καταγγελίες ή στο ότι οι επιχειρηματίες άρχισαν να περιορίζουν τις παρανομίες επειδή διαπίστωσαν το πλήθος των καταγγελιών.

Τί αφορούν οι καταγγελίες

Πολλές καταγγελίες αφορούν πάντως αποδείξεις δεν έχουν διαβιβαστεί άμεσα, αι αυτό μέχρι τώρα δεν θεωρείτο παρανομία για να συνεπάγεται πρόστιμο ή κυρώσεις, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα τιμωρηθούν. Όμως ο νόμος αλλάζει πλέον και οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να υποβάλλουν τις αποδείξεις θα αντιμετωπίζονται ως μη εκδίδουσες αποδείξεις. Κατά συνέπεια θα έχουν τις ίδιες κυρώσεις με όσες επιχειρήσεις δεν κόβουν απόδειξη.

Στην περίπτωση των δύο βενζινάδικων διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες είχαν παραποιήσει τα στοιχεία των αποδείξεων που διαβίβαζαν στην πλατφόρμα myDATA. Το ένα βενζινάδικο, στο Βύρωνα, εξέδιδε αποδείξεις που έδειχναν άλλο είδος συναλλαγής ή άλλη ποσότητα και αξία καυσίμου από την πραγματική και υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ της απόδειξης που έπαιρνε στο χέρι του ο πελάτης και της απόδειξης που διαβιβαζόταν στην ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ο εξοπλισμός του, και θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα εισροών-εκροών, δηλαδή του συστήματος που έχει εγκατασταθεί ειδικά στα βενζινάδικα και στις εταιρείες ενέργειας για να μην φοροδιαφεύγουν.

Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου στο Βύρωνα βρίσκεται αντιμέτωπος με φορολογικές κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του δηλωθέντα ετήσιου τζίρου της επιχείρησής του και αντιμετωπίζει πρόστιμα και κυρώσεις συνολικού ύψους περίπου 250.000 ευρώ. Εντούτοις στην πράξη, ένα βενζινάδικο που συστηματικά παραποιεί αποδείξεις, “βγάζει” αυτά τα 250.000 ευρώ μέσα σε μικρό διάστημα και ακόμα κι αν παίρνει δύο πρόστιμα το χρόνο, εξακολουθεί να βγάζει πάλι υπολογίσιμο κέρδος μέσω της φοροδιαφυγής.

Στο άλλο βενζινάδικο που μπήκε λουκέτο, στην Αγία Παρασκευή, οδηγός οχήματος διαπίστωσε ότι ενώ έδωσε 64 ευρώ για βενζίνη και αυτό το ποσό αναγραφόταν στην απόδειξη που έλαβε, η ΑΑΔΕ για την ίδια συναλλαγή πήρε “απόδειξη” για 20 ευρώ. Οι ελεγκτές διασταύρωσαν και άλλες αποδείξεις και βρήκαν άλλες 18 “πειραγμένες” συναλλαγές, που έδειχναν ότι ο επιχειρηματίας απέκρυπτε το 90% των εσόδων του.

Το θέμα της χρηματικής αμοιβής όσων καταγγέλλουν παρανομίες στην έκδοση αποδείξεων αναμένεται να ρυθμιστεί νομοθετικά τις επόμενες ημέρες. Ο φορολογούμενος που καταγγέλλει παρανομία, θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης (άγνωστο αν θα είναι διπλάσιο ή δεκαπλάσιο), αλλά πάντως θα έχει ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.

Τα περιθώρια της ΑΑΔΕ

H ΑΑΔΕ δίνει χρονικό περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες και να διαβιβάσουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν μέσω ταμειακών μηχανών. Η απόδειξη που δεν διαβιβάζεται άμεσα στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA της ΑΑΔΕ, θα αντιμετωπίζεται σαν να μην εκδόθηκε και θα συνεπάγεται την επιβολή προστίμων, αλλά κα την ποινή της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Αυτό γίνεται επειδή πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν μεν κανονικές και νόμιμες αποδείξεις, αλλά δεν τις διαβιβάζουν αμέσως στο myDATA είτε από αμέλεια, είτε λόγω σφαλμάτων στο δίκτυο είτε με σκοπό να τις “μαγειρέψουν”. Αυτή η καθυστέρηση μέχρι τώρα δεν ήταν παράνομη, αλλά τώρα πλέον θα γίνει και θα ισοδυναμεί με μη έκδοση απόδειξης. Η νέα διάταξη θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Ειδικότερα σε περίπτωση μη διαβίβασης στην ΑΑΔΕ των στοιχείων που εκδίδονται από την ταμειακή μηχανή προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το μισό ΦΠΑ για την κάθε συναλλαγή, αλλά το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι αθροιστικά λιγότερο από 250 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και 500 ευρώ για τις μεγάλες Συγκεκριμένα η απόφαση διαχωρίζει τις εταιρείες ως προς το ύψος του προστίμου σε αυτές που υποχρεούνται σε απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε εκείνες που υποχρεούνται σε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, όμως απλά αυτό σημαίνει διαχωρισμό μεταξύ μικρών και σχετικά μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλονται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης μέσα σε μία πενταετία, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο. Αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αν από τον επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστωθούν πάνω από δέκα παραβάσεις ή έστω και μία που όμως υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ. Εάν “ξαναπιαστεί” ο επιχειρηματίας σε παρόμοια παράβαση, η επιχείρηση κλείνει για τέσσερις ημέρες. Εάν η παράβαση επαναληφθεί μέσα στο ίδιο ή στο επόμενο έτος, η επιχείρηση κλείνει για τέσσερις ημέρες. Σε περίπτωση διαπίστωσης τρίτης παράβασης μέσα σε δύο έτη, η επιχείρηση κλείνει για δέκα ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι