ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πούτιν: Πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου – Όχι από Γαλλία Γερμανία

Σκωτσέζικο ντους από Μόσχα σε ΕΕ με φυσικό αέριο και ρούβλια

Πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου  ζήτησε ο Πούτιν από τους Δυτικούς, από την Παρασκευή 1η Απριλίου. Δεν συμφωνούν με τους όρους του Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια η Γαλλία και η Γερμανία. Στο μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε  Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, σήμερα νωρίς το απόγευμα , αφού πρώτα επεξεργάστηκε το σχέδιο που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gazprom.  Επίσης,  έγινε  γνωστό ότι οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.  Πρόσθεσε πως  «αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν»

 Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today. «Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια», πρόσθεσε.  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως χθες, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι είπε σήμερα πως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, έλαβε διαβεβαιώσεις πως  οι υφιστάμενες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ με την Ευρώπη, και  πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια.

Αντιδρούν Γαλλία Γερμανία

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Προειδοποιεί για δολάριο το ΔΝΤ

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν και το τελεσίγραφο που έδωσε στους Ευρωπαίους για τη μετατροπή των πληρωμών προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, εκτόξευσε τις τιμές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η τιμή άγγιξε τα 1.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.  Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%.

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν να «ρίξει» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού,κοντά στα 100 δολλάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδαςη πτώση είχε περιοριστεί το 4%. Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε μόλις 2,9%, μένοντας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 108 ευρώ ανά βαρέλι.

Οι ευρωαγορές εμφανίζουν απώλειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να «κατεβάζει» τις απώλειες για αυτό το διάστημα στο 1,55%. Γενικότερα, οι διεθνείς αγορές επιβεβαιώνουν ότι η πορεία του ρωσοουκρανικού πολέμου τους δίνει τάση, κάτι που έγινε σαφές στην αρχή της εβδομάδας όταν οι ενδείξεις προσέγγισης των δύο εμπόλεμων πλευρών οδήγησαν σε παγκόσμιο ράλι.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, για να συμπληρώσει ότι κάποιες χώρες «επαναδιαπραγματεύονται» το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται για το διεθνές εμπόριο. Όπως είναι γνωστό, με τις κυρώσεις των Δυτικών έχουν παγώσει πάνω από 300 δισ δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας, όπως και η δυνατότητά της να μετέχει στο διεθνές εμπόριο, πλην του τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή λειτούργησε σαν «ξυπνητήρι» για πολλές χώρες – ότι εξαρτώνται «πάρα πολύ» από το αμερικανικό νόμισμα.

Απαγόρευση εισόδου

Πάντως η Ρωσία ανακοίνωσε  ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως τη χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας στον τεχνολογικό τομέα της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Joint Stock Company Mikron, του μεγαλύτερου Ρώσου κατασκευαστή και εξαγωγέα μικροηλεκτρονικών και του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις για να συμπεριλάβουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της ηλεκτρονικής της ρωσικής οικονομίας. Η κίνηση επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant σε δημοσίευμα της σημείωνε πως η  Gazprom εξετάζει όλα τα σενάρια για την παροχή φυσικού αερίου σε “μη φιλικές” χώρες και την αξιολόγηση πιθανών συνεπειών, ακόμη και αυτό της διακοπής της ροής.  Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σήμερα όλα αυτά τα σενάρια για το φυσικό αέριο θα παρουσιαστούν σε κυβερνητική σύσκεψη στη Μόσχα και αναμένονται νέες ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο για τις πληρωμές των δυτικών εταιρειών σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το Reuterς, η Μόσχα θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές. Η πληρωμή από τους αγοραστές αερίου θα γίνεται βάσει προσυμφωνίας, δηλαδή βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει ορίσει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. «Μόνο το νόμισμα της πληρωμής αλλάζει, το νόμισμα της σύμβασης δεν αλλάζει», αναφέρει πηγή που επικαλείται το Reuters.

Για παράδειγμα, για συμφωνίες που κλείνονται σε ευρώ η πληρωμή θα γίνεται με βάση τη σταθερή ισοτιμία ρουβλιού/ευρώ που καθόρισε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Εναλλακτικά, η Gazprombank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβήτρια για τις συναλλαγές μεταξύ των αγοραστών φυσικού αερίου και της Gazprom. Το σενάριο αυτό προτάθηκε σύμφωνα με το Κρεμλίνο στην συνομιλία που είχαν χθες Πούτιν-Σολτς, με το Βερολίνο όμως να επιμένει ότι απορρίφθηκε από την πλευρά του καγκελαρίου.

Η γερμανική καγκελαρία μάλιστα εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις διαρροές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS κκαι επανέλαβε την απόφαση του G7 για πληρωμή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου όπως προβλέπεται από τις υφιστάμενες συμβάσεις σε δολάρια και ευρώ. Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι διενεργήθηκε έλεγχος κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα γραφεία της Gazprom στη Γερμανία.

Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επίσης είχε χθες συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας και σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ντράγκι πήρε τη διαβεβαίωση ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ και οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια. Πρόσθεσε επίσης ότι από τη συνομιλία του με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά από τη Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι