Ζουμ στο Zoom – Tο success story της πανδημίας

Σύνταξη SLpress.gr
1251
Ζουμ στο Zoom – Tο success story της πανδημίας

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς τεχνολογίας, η εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, Zoom, με έδρα το Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση εσόδων κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Χάρη στις νέες συνδρομές από όλο τον κόσμο, η Zoom Video Communications είχε κέρδη κατά το β’ τρίμηνο, 185,7 εκατομμύρια δολάρια(!) έναντι 5,5 εκατ. για την ίδια περίοδο του 2019.

Η εταιρεία εδραιώνεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που στην πράξη ωφελήθηκαν από την πανδημία, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων και των μαθητών και σπουδαστών διεθνώς στρέφονται στην τηλεργασία και τηλεκπαίδευση αντίστοιχα.  Από πέρυσι, λοιπόν, τα έσοδα του Zoom αυξήθηκαν 355%, νέο ρεκόρ μετά το 169% που σημείωσε το α’ τρίμηνο.

Πραγματικά, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά:

  • Η αύξηση στους νέους συνδρομητές ανήλθε, σε σχέση με πέρυσι, σε 4700%!
  • Το β’ τρίμηνο, το Zoom πέτυχε πωλήσεις ύψους 663,5 εκατ. δολαρίων από 145,8 εκατ. πέρυσι.
  • Η αύξηση της τιμής της μετοχής έχει εκτοξευθεί 369% (!) από την αρχή του χρόνου. Ενδεικτικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 κινείτο στα 85-92 δολάρια, και σήμερα κινείται σε πάνω από 450 δολάρια ανά μετοχή.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στοιχεία για το προφίλ του πολυπληθούς πελατολογίου της. Την πλατφόρμα της επιλέγουν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με λίγους εργαζόμενους –δέκα ή και λιγότερους–, και μάλιστα πρόκειται για πελάτες από τους οποίους αντλεί το 36% των εσόδων.

Για να αντεπεξέλθει, αξίζει να σημειωθεί ότι προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις πάνω από 500 ατόμων σε λίγους μήνες, και αναμένεται να γίνουν περισσότερες. Κι αυτό, την ώρα που άλλες εταιρείες, ακόμα και στο χώρο της τεχνολογίας, κάνουν απολύσεις για να περικόψουν κόστη. Επίσης, κάνει συνεχώς νέες επενδύσεις για να μπορέσει τεχνικά να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των αυξανόμενων χρηστών της πλατφόρμας.

Η ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας του Zoom αποκαλύπτει και τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στο χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών, όπου κυριαρχούν μεγάλοι “παίκτες” όπως το Facebook και η Microsoft. Μάλιστα, η προοπτική της πλατφόρμας προχωρά σε εκτίμηση για ετήσια αξία πωλήσεων στα 2,39 δισεκατομμύρια δολάρια, που μεταφράζεται σε λειτουργικά κέρδη ως και 750 εκατομμύρια.

Αλλαγή εργασιακού μοντέλου

Η “απογείωση” του Zoom από ένα εργαλείο με μικρή στόχευση στην αγορά και καθαρά για επιχειρήσεις, σε μια πλατφόρμα που συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους, είναι σημείο των καιρών. Καταδεικνύει την ανάδυση ενός μοντέλου εργασίας εξ αποστάσεως ή συνδυασμού της φυσικής παρουσία με την τηλεργασία, καθώς και τη χρήση του μέσου της τηλεδιάσκεψης για διάφορων ειδών δραστηριότητες.

Σε αυτό συμβάλλουν, βεβαίως, η βελτιωμένη συνδεσιμότητα των υπολογιστών και έξυπνων συσκευών και οι υψηλές ταχύτητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Πλήθος επιχειρήσεων πλέον αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία και σπεύδουν να το κάνουν νωρίτερα από ό,τι πριν, ακριβώς λόγω των νέων δεδομένων που έθεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το επόμενο βήμα για το Zoom και τους ανταγωνιστές του είναι η διαμόρφωση τηλεδιασκέψεων εικονικής πραγματικότητας, με νέο εξοπλισμό και λογισμικό, που θα αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς και τις δυσκολίες της επικοινωνίας της “κλασικής” τηλεδιάσκεψης μέσω οθόνης.

Πάντως, το Zoom, δεν έχει ξεφύγει από τα πυρά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του, Έρικ Γιουάν, είναι κινεζικής καταγωγής, γεγονός αρκετό για να προκαλέσει υποψίες σε ορισμένα “αντικινεζικά γεράκια” στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το κυριότερο ήταν ότι ορισμένες από τις επικοινωνίες της πλατφόρμας περνούσαν μέσα από την Κίνα, μια πρακτική που οι μηχανικοί του έχουν ήδη διορθώσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.