Ολλανδία: Διαδηλώσεις και πεδία μάχης για το lockdown (video)

Ολλανδία: Διαδηλώσεις και πεδία μάχης για το lockdown (video)

Αναβρασμός επικρατεί σε πόλεις στην Ολλανδία μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση Ρούτε και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο. Τις οργανωμένες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας ακολούθησαν έντονα επεισόδια και συμπλοκές με την αστυνομία.

Στο Άμστερνταμ πάνω από 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία (πλατεία Μουσείου), για να διαμαρτυρηθεί κατά του lockdown.

Αν και στην αρχή η διαδήλωση –που θεωρείται παράνομη– ήταν ειρηνική, δεν άργησαν τα επεισόδια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτές νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Στο Άιντχοβεν οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν ενώπιον έφιππων αστυνομικών, οι οποίοι προσπάθησαν στην αρχή να “σπάσουν” το μπλοκ των διαδηλωτών. Μια ομάδα από αυτούς άρχισε να πετά πέτρες, μπαλάκια του γκολφ και άλλα αντικείμενα. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, κάηκαν οχήματα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα του κεντρικού σταθμού. Εκατοντάδες άτομα απομακρύνθηκαν μετά τη ρίψη δακρυγόνων. Εκατοντάδες οι προσαγωγές σύμφωνα με τα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης.

«Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, οδεύουμε για εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Τζον Γιόριτσμα. Διαδηλώσεις επίσης σημειώθηκαν στη Χάγη, τη Μπρέντα, το Τίλμπουργκ, το Άπελντορν και το Άρνεμ κ.α.

https://twitter.com/AnonymeCitoyen/status/1353461118837125121

Στην κωμόπολη Ιρκ, στο βορρά, ένα κέντρο διεξαγωγής τεστ για κορωνοϊό πυρπολήθηκε.

https://twitter.com/AnonymeCitoyen/status/1353599232284844032

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο που διαδηλωτές έρχονται σε συμπλοκή με την αστυνομία, αντιδρώντας στους περιορισμούς που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, οι Αρχές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι έξαλλοι με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις.

https://twitter.com/D1GG3R_US/status/1353646448492109825

Τα μέτρα, που πέρασαν οριακά κατά την ψηφοφορία στη Βουλή και έχουν ισχύ ως τις 10 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, κάτι που έχει να επιβληθεί στην Ολλανδία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απαγόρευση ισχύει για το διάστημα από 9 το βράδυ ως τις 4μιση το πρωί, με πρόστιμο 95 ευρώ για τους παραβάτες (ισχύουν εξαιρέσεις, όπως τα άτομα που εργάζονται).

Σημειωτέον, μόνο την Κυριακή κόπηκαν 3.600 πρόστιμα σε όλη τη χώρα για παραβίαση της απαγόρευσης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε ανακοινώσει παύση των πτήσεων από τη Βρετανία, λόγω των ανησυχιών για τις νέες μεταλλάξεις του ιού, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Επίσης, τέθηκε περιορισμός στα άτομα που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα σπίτι (από δύο σε ένα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την αρχή της πανδημίας τα πιο σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ολλανδία ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν έκλεισε η εστίαση και τα μπαρ. Το Δεκέμβριο έκλεισαν και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, πλην των καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι