Βουτηγμένη σε σκάνδαλα βιασμών η υπεράνω πάσης υποψίας γαλλική ελίτ

Βουτηγμένη σε σκάνδαλα βιασμών η υπεράνω πάσης υποψίας γαλλική ελίτ, Γιώργος Λυκοκάπης

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν στην Γαλλία οι υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικών αδικημάτων και κακοποιήσεων ανήλικων παιδιών, με δράστες μέχρι και πρωτοκλασάτα στελέχη της ίδιας της πολιτικής και καλλιτεχνικής ελίτ της χώρας. Είναι μάλιστα τέτοιο το σοκ που προκάλεσαν πολλές υποθέσεις, σε σημείο που η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να οδηγηθεί στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τον βιασμό ανηλίκων, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι αλλαγές πρόκειται να αφορούν τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων, αλλά και την επίμαχη διάταξη του νόμου Schiappa του 2018, η οποία χαρακτηρίζει ως σεξουαλικές επιθέσεις και όχι ως βιασμό τις σεξουαλικές πράξεις με παιδιά κάτω των 15 ετών. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο απαιτεί να αποδειχθεί ο εξαναγκασμός στην σεξουαλική πράξη, δηλαδή ο βιασμός, ακόμα και όταν οι υποθέσεις αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις μεσηλίκων ανδρών εις βάρος δωδεκάχρονων και δεκατριάχρονων παιδιών!

Η τελευταία πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικού αδικήματος που ερευνούν οι γαλλικές αρχές αφορούν τον επί δεκαετίες παρουσιαστή δελτίων ειδήσεων στην γαλλική τηλεόραση, τον 73χρονο Πατρίκ Πουάρ ντ’ Αρβόρ, τον οποίο η 37χρονη συγγραφέας και youtuber Φλοράνς Πορσέλ κατηγορεί για βιασμό το 2004 και το 2007. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αναφέρεται σε μία απόπειρα τις Πορσέλ «να ενορχηστρώσει την προώθηση του μυθιστορήματος της», καθώς ένα κεφάλαιο του βιβλίου της Πορσέλ περιγράφει «ένα επεισόδιο βιασμού εμπνευσμένο από την ζωή της».

Είχε προηγηθεί η καταδίκη και η προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και δημάρχου του Ντραβέι Ζορζ Τρον, για βιασμό εις βάρος πρώην δημοτικής υπαλλήλου του, με παρούσα μάλιστα και την τότε βοηθό του, η οποία τελικώς καταδικάστηκε (με αναστολή) για συνέργεια στον βιασμό. Αν και ο Τρον είχε απαλλαγεί στην πρώτη δίκη της υπόθεσης το 2018, το δικαστήριο τελικώς έκρινε την καταγγελία της υπαλλήλου του «ξεκάθαρη και λεπτομερή», οδηγώντας τον πρώην πανίσχυρο υπουργό στην φυλακή.

Σοκαριστικές κακοποιήσεις ανηλίκων

Όμως δύο υποθέσεις ήταν που προκάλεσαν πραγματικό “σεισμό” στην χώρα και οδήγησαν τον Μακρόν να σχεδιάζει να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων: η μία αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και αφορά την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός ανήλικου παιδιού από έναν άνθρωπο υπεράνω πάσης υποψίας: τον φημισμένο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ολιβιέ Ντυαμέλ, που κατηγορείται πως βίαζε τον θετό γιο του, όταν το παιδί ήταν μόλις 14 ετών.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο από το βιβλίο της Καμίγ Κουσνέρ, της δίδυμης αδερφής του 45χρονου σήμερα θύματος και προκάλεσε πανεθνικό αποτροπιασμό. Αφορά μία από τις πιο επιφανείς πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, καθώς πρόκειται για τα βιολογικά παιδιά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και ιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μπερνάρ Κουσνέρ, η γυναίκα του οποίου Εβελίν Πιζιέ, νυμφεύτηκε μετέπειτα τον Ντυαμέλ.

Η αδελφή του θύματος αναφέρει πως «πολλοί γνώριζαν και σιώπησαν» με τον Ντυαμέλ να υποχρεώνεται να παραιτηθεί από την προεδρία του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, τις συνεργασίες του με το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, δηλώνοντας λακωνικά πως «δεν έχει τίποτα να πει». Η δεύτερη υπόθεση υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ήρθε στο φως ακριβώς έναν μήνα μετά.

Είναι η ιστορία της 25χρονης σήμερα Ζιλί, η οποία κατηγορεί έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής ότι την βίαζε κατ’ εξακολούθηση, από κοινού με 20 συναδέλφους του, όταν η ίδια ήταν 13 ετών. Επικαλούμενοι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι δράστες ενδέχεται να καταδικαστούν μόλις για σεξουαλική επίθεση και όχι για βιασμό, ισχυριζόμενοι πως το ανήλικο κορίτσι είχε συνευρεθεί με την θέληση του ερωτικά μαζί τους. Η υπόθεση Ζιλί προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, όπως και σκεπτικισμό σε όλη την Γαλλία, με τον επίμαχο νόμο Schiappa να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Ο “παιδόφιλος εικαστικός” 

Μία άλλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που θυμίζει σε κάποιο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα, είναι αυτή του διαπρεπούς εικαστικού Κλοντ Λεβέκ, ο οποίος βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα για παιδοφιλία, έπειτα από την μήνυση του 50χρονου σήμερα γλύπτη Laurent Faulon, που κατηγορεί τον Λεβέκ πως τον βίαζε από τα 10 μέχρι τα 17 του χρόνια.

Αυτό που όμως πραγματικά σοκάρει είναι πως δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από την καταγγελία του Faulon, καθώς ο Λεβέκ ήταν γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ως «ο παιδόφιλος εικαστικός», καθώς τα κουτσομπολιά έδιναν και έπαιρναν για τα όμορφα ανήλικα αγόρια που τον περιστοίχιζαν στις γκαλερί και στις δεξιώσεις του, τα οποία ο ίδιος παρουσίαζε ως «ανίψια,  βαφτιστήρια και βοηθούς του».

Είναι σοκαριστικό που διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες και καλλιτέχνες είχαν για χρόνια υποπτευθεί την δράση του Λεβέκ και δεν μιλούσαν, αλλά πως ακόμα και πολλοί γονείς των ίδιων των παιδιών έμοιαζαν να αποδέχονται το γεγονός πως ο Λεβέκ ενδέχονταν να ασελγούσε στα παιδιά τους, με την διάσημη κριτικό τέχνης Marie Chenel να αναρωτιέται «πως είναι δυνατόν να έκανε ο Λεβέκ τόσο μεγάλη καριέρα, ενώ όλοι ήξεραν»;

Καθώς το κράτος δικαίου του δυτικού μας πολιτισμού αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας σε κάθε κατηγορούμενο, όσο απεχθή και αν είναι οι πράξεις που αυτός κατηγορείται, απαιτούνται λεπτές ισορροπίες και χειρισμοί σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, για να μην εκφυλιστούν σε “τηλεδίκες”. Όμως το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας είναι ξεκάθαρο: Σεξουαλική πράξη με παιδί κάτω των δεκαπέντε ετών αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ως βιασμός και δεν προβλέπει τις αμφιλεγόμενες εξαιρέσεις της γαλλικής νομοθεσίας, που πλέον έχουν ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι