ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9+1 απαντήσεις του Νότη Μηταράκη στο SLpress.gr

Γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην αξιοπιστία και στο αποτέλεσμα, εκτιμά ότι θα κριθούν οι εκλογές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης. Απαντώντας στις ερωτήσεις του SLpress.gr, θεωρεί ανοικτή την συζήτηση για ενσωμάτωση συμβατών πολιτισμικά πληθυσμών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού και δηλώνει υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο. 

 • Εκτιμάτε ότι είναι αμφίρροπη αυτή η εκλογική αναμέτρηση;

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη δύναμη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, διεκδικώντας με αξιώσεις την αυτοδυναμία στις 2 Ιουλίου. Η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στην κάλπη κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια γιατί έπραξε όσα υποσχέθηκε. Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό, θωρακίσαμε την χώρα, διαχειριστήκαμε σοβαρές και πρωτόγνωρες για τη γενιά μας εξωγενείς κρίσεις.

 • Που νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;

Στην αξιοπιστία και στο αποτέλεσμα. Τα όσα κάναμε δεν αμφισβητούνται. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε 35%. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος γονικών παροχών. Μειώσαμε την ανεργία. Αποκαταστήσαμε αδικίες του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από 12 χρόνια, 1,6 εκατ. συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά και τις 17 περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό.

 • Βγαίνουν τα κουκιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Ας είμαστε ειλικρινείς, η απλή αναλογική είναι ένας σκόπελος που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό μόνο και μόνο για να επιχειρήσει να διαδραματίσει ρόλο. Από εκεί και έπειτα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: Ζητάμε μία ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες τα ζητήματα της χώρας.

 • Πώς βλέπετε τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας (αν και στην δεύτερη εκλογή δεν προκύψει αυτοδυναμία), με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματός σας;

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος. Σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο λοιπόν, θα έρθει ο κ. Ανδρουλάκης να επιβάλλει ένα άλλο πρόσωπο ενάντια στην βούληση του λαού;

 • Το πρόγραμμα του κόμματός σας είναι πλουσιοπάροχο. Η εξέλιξη της οικονομίας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον δικαιολογούν τις υποσχέσεις; Και γατί να σας πιστέψει ο κόσμος ότι θα κάνετε αυτά που δεν κάνατε στην προηγούμενη τετραετία σας;

Το ζητούμενο για να υπάρχει κοινωνικό κράτος είναι να παράγει η οικονομία. Ο Μητσοτάκης μπόρεσε να προσελκύσει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικής ανάπτυξης. Και απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει κοινωνικές παροχές σε μια οικονομία που παράλληλα επιτυγχάνει πλεονάσματα.

 • Αφού ο φράχτης δεν λύνει το μεταναστευτικό (το 2015 ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν από τα νησιά), γιατί τον επεκτείνετε;

Ο φράκτης το 2015 ήταν 12 χιλιόμετρα σε 200 χιλιόμετρα συνόρων. Προσθέσαμε ήδη 25 χιλιόμετρα και τώρα άλλα 35. Αλλά δεν είναι μόνο ο φράκτης, εφαρμόσαμε μια συνολική πολιτική περιορισμού των ροών. Σας θυμίζω ότι το 2015 αποτελούσαμε το 75% των ροών στην ΕΕ, ενώ πλέον μόνον το 5%. Και εμφανώς δεν πιέζονται πλέον οι τοπικές κοινωνίες, ούτε στα νησιά, ούτε στις πόλεις.

 • Μπορεί η ενσωμάτωση συμβατών πολιτισμικά πληθυσμών να είναι μακροπρόθεσμα η απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας;

Μεγάλη συζήτηση. Πάντως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη την δεκαετία του 90 τελικά ενσωματώθηκαν. Προτεραιότητα είναι η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, από το επίδομα γέννας, την στήριξη νέων ζευγαριών, την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών έως την αύξηση του αφορολόγητου.

 • Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία παρόμοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Ναι σε σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Εμφανώς δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα. Ως προς την μόνη διαφορά μας θα ήταν θετικό να υπάρξει πρόοδος.

 • Σε περίπτωση ήττας θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Δεν υπάρχει ούτε περίπτωση ήττας, ούτε κατά συνέπεια όποιο θέμα ηγεσίας. Πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά στην χώρα, και θα συνεχίσει.

 •  Μετά την υπουργική σας θητεία ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Ευελπιστώ οι Χιώτες και οι Χιώτισσες να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια.

 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι