ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή στις εκλογές από τη βάση

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή στις εκλογές από τη βάση, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπει η Κουμουνδούρου για την συμμετοχή στην διαδικασία για την εκλογή αρχηγού που εξελίσσεται από το πρωί σε 1.000 σημεία, όπου έχουν στηθεί κάλπες ανά την χώρα.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματος είχαν ψηφίσει περισσότερα από 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιτρέπει την πρόβλεψη ότι ο τελικός αριθμός θα είναι εξαψήφιος, δηλαδή περισσότερα από 100.000 παλιά και νέα μέλη. Μετά τις 2.00 είχαν ψηφίσει περισσότερα από 70.000 μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι τα παλιά μέλη, που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου, είναι περίπου 61.000 και είναι αυτά που έχουν δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξε των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα ψήφου και νέα μέλη που εγγράφονται ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει μαζική προσέλευση νέων μελών. Η αναλογία νέων προς παλιά μέλη είναι ένα προς δύο.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφύγει να θέσει αριθμητικό στόχο, ωστόσο είχε βάλει ψηλά τον πολιτικό πήχη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέδωσε ευρύτερη πολιτική διάσταση σε μία κομματική διαδικασία εκλογής αρχηγού, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ώστε να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και αντίστοιχα πολιτικής αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και ότι αντίστοιχα να διαψεύσει τους πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει συσσωρευμένη -αν και βουβή οργή- της κοινωνίας προς την κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω κυρίως της ακρίβειας και της διάψευσης των προσδοκιών που είχε εκείνη δημιουργήσει. Μάλιστα θεωρεί ότι ενώ η οργή αυτή γίνεται αντιληπτή στην επαφή του με την κοινωνία στις περιοδείες, εντούτοις δεν αποτυπώνεται στα ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αλλά μόνο στα ποιοτικά.

Καθώς η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη το ερώτημα για το αν κέρδισε το στοίχημα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ακόμη ανοικτό. Ως προς το κομματικό σκέλος, να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό, δηλαδή με την μάζα των ψηφοφόρων, το κέρδισε. Και μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από 30.000 μέλη που είχε πριν από έναν χρόνο θα ξεπεράσει τα 100.000. Το εάν θα κερδίσει και το πολιτικό στοίχημα για αποδοκιμασία της κυβέρνησης και απαρχή πολιτικής αλλαγής, είναι ακόμη ανοικτό. Θα εξαρτηθεί από την συνολική αίσθηση που θα επικρατήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Βέβαια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το αρνητικό στοιχείο ότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης φυσικά θα υποβαθμίσουν και θα περιορίσουν, όσο μπορούν, την δυναμική και το αντίστοιχο πολιτικό μήνυμα.

  Έχει λόγο ύπαρξης το ελληνικό έθνος σήμερα;

Ενδιαφέρον όμως θα έχει και το αποτέλεσμα στην άλλη κάλπη για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα φανεί το ποσοστό που διατηρεί η εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο στόχος της είναι να περάσει το 30%. Μέχρι και χθες το βράδυ δινόταν σκληρός αγώνας των γραμμών και των πριμοδοτήσεων μεταξύ των βασικών κομματικών κέντρων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι