Άνω κάτω για τον Πάνο κυβέρνηση και Βουλή

Άνω κάτω για τον Πάνο κυβέρνηση και Βουλή

Επιμένει στην σκληρή γραμμή ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξακολουθει να τονίζει ότι δεν θέλει χάρες από κανέναν για να σώσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Παραλλήλως επιμένει και στην θέση ότι Παπαχριστόπουλος και Κουίκ πρέπει να παραδώσουν διαδοχικά την έδρα της Β Αθήνας και ότι ο πρωθυπουργός δεν του φέρθηκε έντιμα.

Έχοντας καταγγείλει ήδη σχέδιο για διάλυση της ΚΟ του κόμματός του, ο Πάνος Καμμένος αρνείται, με βάση όσα δημοσίως δηλώνει, να μπει και στις διεργασίες που έχουν δρομολογηθεί από το Κοινοβούλιο και κυρίως τον πρόεδρό του Νίκο Βούτση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής.

«Θέλουν να πάρουν και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους την χαρίζω. Ας την πάρουν» είπε σήμερα σε κομματική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έχοντας κατά νου την προγραμματισμένη για την Δευτέρα συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

Διαχωρίζοντας σαφώς την στάση Παπαχριστόπουλου από αυτήν του Κουίκ, ο Πάνος Καμμένος διερωτήθηκε αν είναι έντιμο, την ώρα που ο πρώτος «παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια, αυτή να κλαπεί για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός». Συνεχίζοντας μάλιστα στον ίδιο επιθετικό τόνο για τον υφυπουργό Εξωτερικών, αλλά και για τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε: «Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Έχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».

Και 151 και ΚΟ

Μέσα σε αυτό το κλίμα και την ένταση ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορούσε να μην επιτεθεί για άλλη μία φορά προσωπικά στον Τσίπρα για να τον κατηγορήσει ότι «δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου». Η συγκεκριμένη έδρα όμως είναι απαραίτητη για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, προκειμένου να δέσει τις 151 ψήφους για τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, γεγονός που έθιξε και ο Πάνος Καμμένος. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ;» διερωτήθηκε και έβαλε στο κάδρο και τα άλλα δύο μικρά κόμματα του κέντρου, λέγοντας: «Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, τη Δευτέρα, με θέμα την τροποποίηση διατάξεων, δεν αφορά αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων.

«Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού» υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, τον οποίο ήδη η αντιπολίτευση κατηγορεί για απόπειρα εκτροπής, μετά και την παρέμβασή του να συμβουλεύσει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να αναβάλλει για δεύτερη φορά την παραίτησή του. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι το έκανε λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Βουλή και στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής ευταξίας», είναι εμφανές ωστόσο, όπως καταγγέλλουν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι αυτό έγινε για να δρομολογηθούν οι διεργασίες σωτηρίας της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Όπως είναι γνωστό με την παραίτηση του ο Παπαχριστόπουλος θα παρέδιδε την έδρα στο κόμμα. Αυτό ωστόσο θα είχε ως συνέπεια την εκλογή του Κουίκ, που όμως δεν είναι διατεθειμένος να την παραδώσει ούτε να παραμείνει στους ΑΝΕΛ. Με αυτά ως δεδομένα όμως η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διαλυθεί, καθώς δεν έχει πέντε εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια του κόμματος βουλευτές, όπως ορίζει ο κανονισμός.

Έτσι σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως όμως μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου για το αν είναι δίκαιο να διαλύονται οι ΚΟ των κομμάτων, φούντωσε η σεναριολογία σχετικά με αλλαγές στον Κανονισμό. Κάτι που θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.

Απειλούν με πρόταση μομφής

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, κάτι που οι ΑΝΕΛ είπαν ότι θα μελετήσουν, ενώ ο ανεξάρτητος πλέον, πρώην βουλευτής τους, Δημήτρης Καμμένος, ξεκαθάρισε ότι θα την ψηφίσει. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που, αν γίνει, θα δρομολογηθεί μετά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής και ενδεχομένως, όταν φέρει η κυβέρνηση τις αλλαγές επί του Κανονισμού.

Παραλλήλως ο Πάνος Καμμένος φέρεται να μελετά και το ενδεχόμενο να διαγράψει τον Παπαχριστόπουλο, δρομολογώντας ο ίδιος τις εξελίξεις και φέρνοντας τον Κουίκ, ως βουλευτή με έδρα των ΑΝΕΛ, αντιμέτωπο με τις ευθύνες του. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Πάνο Καμμένο να προχωρά σε αυτήν την ενέργεια πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής και κάποιοι τον ήθελαν να τοποθετείται επ’ αυτού στις δηλώσεις του στην Θεσσαλονίκη. Αυτό ωστόσο δεν έγινε.

Η σχέση Καμμένου-Τσίπρα, η συγκυβέρνηση των τεσσάρων ετών και τα όσα συμβαίνουν μετά το διαζύγιο αποτελούν αντικείμενο κριτικής και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την γνωστή κόντρα του Πάνου Καμμένου αρχικά με τον Φίλη και την ακόμη πιο έντονη στην συνέχεια με τον Κοτζιά, πολλά στελέχη επιτίθενται στον πρώην κυβερνητικό εταίρο υιοθετώντας μάλιστα την φρασεολογία της αντιπολίτευσης, ότι πρόκειται για «ακροδεξιό».

Αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι μετά τον Κοτζιά, ο οποίος είπε ότι δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς «να κάνει χατίρια σε εκβιαστές» σήμερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τάχθηκε κατά μιας αλλαγής στον Κανονισμό της Βουλής, αν δεν έχει την συναίνεση και των άλλων κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι είναι «πολύ νοσηρό» το πολιτικό σύστημα που έζησε τα προηγούμενα χρόνια τους εκβιασμούς των δανειστών να πάει «τώρα στους εκβιασμούς Καμμένου». Αναφερόμενος τέλος στις τελευταίες κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ  είπε ότι αυτές δεν γίνονται στον χώρο της κεντροδεξιάς , αλλά σε «ακραίους χώρους».

Στο Μαξίμου πάντως ασχολούνται με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή και η θεματολογία της βρέθηκαν μάλιστα στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τον Καμμένο και τις απειλές του, το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, ελπίζοντας ότι ο Βούτσης θα βρει μια λύση. Δείχνει μάλιστα να φοβάται περισσότερο τις αντιδράσεις κάποιων στελεχών της Κουμουνδούρου, παρά την αντιπολίτευση και την κριτική της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι