ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επιστολική ψήφος: “Δεν είναι συνεπής η κυβέρνηση” λέει ο Κασσελάκης – Ποιους όρους θέτει ο Ανδρουλάκης

Επιστολική ψήφος: “Δεν είναι συνεπής η κυβέρνηση” λέει ο Κασσελάκης – Ποιους όρους θέτει ο Ανδρουλάκης

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, των εκλογέων του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, μέσω της επιστολικής ψήφου και συνεπώς η χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης είναι απολύτως συναφής με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, γιατί στοχεύει να διευκολύνει εκλογείς, μέσω της επιστολικής ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν έγινε διάλογος, αν και έχουμε ενσωματώσει προτάσεις του στο κείμενο του νομοσχεδίου, είπε επίσης η υπουργός Εσωτερικών.

«Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».

«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας πλέον στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει των ευρωεκλογών, την επιστολική ψήφο και τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Έλληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Έλληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. ”Θα μας δώσετε επιτέλους”, λένε, ”το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς;”. Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Έκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν», είπε η Νίκη Κεραμέως και κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να εξηγήσει «πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό».

Επέμεινε δε σημειώνοντας ότι είναι ανακόλουθο από τη μια να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, για τις ευρωεκλογές, αλλά να λες όχι για τις εθνικές εκλογές. «Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες; Ότι ναι, στις ευρωεκλογές, ψήφισε με επιστολική ψήφο αλλά στις εθνικές εκλογές, πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε τρεις ώρες, για να πας στη Βόρεια Αμερική, εκεί που υπάρχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Και πώς γίνεται αρχικά να λες ναι στην επιστολική ψήφο και μετά να λες όχι», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε κατάφωρα αντισυνταγματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στη δική του τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο και προβλέπει τέσσερις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων ώστε να εκπροσωπούνται στη Βουλή με τις αντίστοιχες έδρες.

«Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού. Θέλετε η ψήφος των αποδήμων να μετράει μόνο στους τέσσερις βουλευτές και όχι στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Άρα θέλετε διαφορετική βαρύτητα. Μικρότερη βαρύτητα στην ψήφο των αποδήμων σε σχέση με την ψήφο των εντός της επικράτειας εκλογέων. Αυτό κύριε Φάμελλε είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό. Αυτή είναι η πρότασή σας; Βγείτε όμως και πείτε το στους απόδημους ότι θέλετε να έχουν δεύτερης κατηγορίας ψήφο, οι απόδημοι Έλληνες», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Ανάρτηση Κασσελάκη

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφότου η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη στήριξη στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής, αλλά δεν έχει και την επάρκεια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κασσελάκης.

«Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται» έγραψε σε άλλο σημείο. «Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων» επισήμανε ακόμη.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» συμπλήρωσε.

Οι όροι Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ. Ζήτησε την απόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως και αιτήθηκε η επιστολική ψήφος για το εσωτερικό να μην ισχύσει οριζόντια για το εσωτερικό, αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας κοκ.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση κα θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία», είπε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα.

Εδώ λοιπόν είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε ένα τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ». Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές είχε υπερψηφίσει επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Με κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ότι «κατάφερε να δυναμιτίσει τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως είπε, «αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες, αλλά και με όλη την διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν στην απολίτικη και αντιπολιτική στάση. Και μετά προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιδίωξή του με την επιστολική ψήφο είναι να μειώσει την αποχή, ενώ οι δικές του επιλογές απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον κοσμο από την πολιτική. Ακόμα και η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθεί είναι προσβλητική και κατά παράβαση του κανονισμού».

«Σήμερα η κυρία Κεραμέως μας ζητά υποκριτικά να στηρίξουμε την ενίσχυση της συμμετοχής στις εκλογές, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός προτρέπει στην αποχή ακόμα και τους βουλευτές του και τους υπουργούς του για το γάμο των ομόφυλων! Εκεί καταλήγουν οι ανίερες συμμαχίες με την Ακροδεξιά με μόνο στόχο τη διατήρηση της εξουσίας και της πρωθυπουργικής καρέκλας».

«Τοποθετηθήκαμε υπέρ της εξειδίκευσης της συνταγματικής πρόβλεψης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες και Ελληνίδες. Να το πούμε απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδείχτηκε συνεπής στη συζήτηση αυτή. Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και η κυβέρνηση αποδείχτηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής! Αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε».

Συνέδεσε τη συζήτηση με την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, λέγοντας ότι και στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευωκοινοβουλίου στις 17.1.2024 «η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του προοδευτικού τόξου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα: ζητήματα που εγείρονται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τις στρατηγικές αγωγές (SLAPPs) κατά των δημοσιογράφων, τις επιθέσεις σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών και την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ» και τόνισε: «Η συζήτηση για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη γιατί σε αυτά τα δικαιώματα στηρίζεται η δημοκρατία μας. Και όσο και αν θέλετε να τα θάψετε εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις για το σκάνδαλο Predator, για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, για τον εγκέφαλο αυτών των μεθοδεύσεων, αλλά και για την απαλλαγή της εισαγγελέως που υπέγραψε τις σχετικές εντολές παρακολουθήσεων».

Επανερχόμενος στο καθαυτό νομοσχέδιο σημείωσε: «Θυμίζω ότι έχει τίτλο την εκλογή ευρωβουλευτών- και δεν αναφέρεται στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές, 6 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Πόσο ευρωπαϊκό είναι αυτό;».

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και εξαιτίας και της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεων σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό. Θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί λύση, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας για όσους/όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και φυσικά για τους απόδημους».

Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευση επισήμανε: «Προτείνετε την καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, ακόμα και για τους πολίτες που κατοικούν δίπλα στα εκλογικά τμήματα! Και ακυρώνοντας τη δυνατότητα έστω της συνύπαρξης εκλογικών τμημάτων στα προξενεία του εξωτερικού. Όμως το Σύνταγμα προβλέπει μόνο κατ΄ εξαίρεση την κάμψη της αμεσότητας της ψήφου. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 51, δέχεται ρητά την επιστολική ψήφο ως μέσο για τη συμμετοχή των εκτός επικρατείας εκλογέων, ως ένα καθεστώς εξαίρεσης. Όχι ως επιλογή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανόνα για τους εντός επικρατείας εκλογείς.

»Σας επισημάναμε ότι η εκτεταμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ανοίγει σοβαρά ερωτήματα για την διασφάλιση της αμεσότητας και της μυστικότητας, για πολλές κοινωνικές ομάδες. Και αφήνει ερωτήματα για τους κινδύνους χειραγώγησης της ψήφου που η Πολιτεία πρέπει να προλαμβάνει. Ότι κάνετε τα πάντα χωρίς ιερό και όσιο για να τροφοδοτήσετε την προπαγάνδα. Επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια άλλη πραγματικότητα. Μαγειρεύοντας τα στατιστικά, ότι δήθεν η επιστολική ψήφος αποτελεί τον κανόνα στην Ευρώπη. Και ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η επιστολική ψήφος χωρίς περιορισμούς εντός της επικρατείας αποτελεί την εξαίρεση. Από την άλλη σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ένωσης για την επιστολική ψήφο, τα κράτη-μέλη οφείλουν να θεσπίζουν επαρκή μέτρα ώστε να διασφαλίζονται ιδίως η αξιοπιστία του αποτελέσματος, ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Συνεχίζοντας υποστήριξε «Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), της Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα αποφυγής τής χειραγώγησης και της νοθείας της εκλογικής βούλησης. Σας επισημάναμε επίσης σοβαρά ζητήματα “ταυτοπροσωπίας” στην ψηφιακή αίτηση της επιστολικής ψήφου».

Συμπυκνώνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε: «Στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων καταθέσαμε ξανά σήμερα την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. Ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία). Επιμένουμε στην τροπολογία μας. Το θέλουν οι απόδημοι. Το ότι αρνείστε, σημαίνει ότι για εσάς αποτελούν απλά εκλογικό κοινό».

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Αλλά το ενδιαφέρον σας για τους απόδημους είναι απλά ψηφοθηρικό τελικά. Γιατί τι κάνατε αυτά τα 4 χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν; Τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές κοινότητες και γενικά οι ελληνικοί φορείς, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα; Οι φορείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά και κυρίως στα θέματα της Παιδείας: Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στη σύνδεση που έχουν με την πατρίδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας, ταυτοπροσωπίας, μυστικότητας για τους μη δυνάμενους να συμμετέχουν: α) όσους διαμένουν στο εξωτερικό β) τους αδύναμους, κατάκοιτους, υπερήλικες στο εσωτερικό».

Σε σύντομο διάλογό του με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέμεινε στη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο «ότι δεν άκουσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έκανε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς». Επανέλαβε δε ότι «δεν δίνουμε καμία συναίνεση, γιατί η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι κατάντια και εκείνη ήταν που υπονόμευσε τη συναίνεση που θέλησε να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Η βουλευτής Γιώτα Πούλου, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την Τροπολογία Κεραμέως είπε τα εξής: «Η τροπολογία της κας Κεραμέως, για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών, είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα. Η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους.

»Με την υπεύθυνη στάση μας στη λεπτομερή επεξεργασία του νομοσχεδίου της επιστολικής ψήφου, που εκφράστηκε με προτάσεις και τροπολογίες, αποδομήσαμε τη δήθεν κυριαρχία και “αποκλειστικότητα” της Νέας Δημοκρατίας στην εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των ομογενών. Έτσι, κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή, για να διεκδικήσει εκ νέου το προβάδισμα. Όμως, η προπαγάνδα της δεν θα περάσει!»

Το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση έφερε ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δεν βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται. Και χτες με την τροπολογία που καταθέσατε, η οποία ουσιαστικά αποτελεί νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επεκτείνετε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους του εξωτερικού, το κάνατε ακόμα πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο.

Είπε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση. Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της» και χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «άλλο ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης κι αυτό δεν αλλάζει επειδή θα το στηρίξουν δήθεν προοδευτικά κόμματα».

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση επανέφερε πρώτα το «απαράδεκτο και καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές εκλογές, μετά κατάργησε τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκτός της Επικράτειας και τώρα φέρνει την επιστολική ψήφο και αλλάζει τον τρόπο κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές».

Επικαλούμενος τα λεχθέντα από τον εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή έθεσε το ερώτημα αν «το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση πηγαίνει σε μια «τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα, παρά μόνο συναισθηματικούς δεσμούς και αν, και κατά συνέπεια δεν θα υποστούν και τις συνέπειες της όποιας επιλογής τους, που σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να είναι και πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι».

Χαρακτήρισε «υποκρισία» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «νοιάζεται για την ομογένεια», τονίζοντας «αν νοιάζεστε για την ομογένεια, κοιτάξτε να δώσετε λύσεις στα προβλήματά της» και προσθέτοντας «αν νοιάζεστε για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές, φτιάξτε περισσότερα εκλογικά τμήματα για να ψηφίζουν με φυσική παρουσία, όσοι έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα».

Σημειώνοντας ότι η επιστολική ψήφος «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στο εσωτερικό» ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το εξής ερώτημα: «Δώστε μας επιτέλους μια σοβαρή απάντηση, στο εξής απλό ερώτημα και εσείς της κυβέρνησης και εσείς οι άλλοι πρόθυμοι που υπερψηφίζετε. Την 9η Ιουνίου, μόλις κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και βγει το αποτέλεσμα, θα μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο το έκαναν μόνοι τους, με αμεσότητα και μυστικότητα, και χωρίς να υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Προσέξτε: λέω άμεσες, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, άρα και στις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις και καταναγκασμούς, πιέσεις και εκβιασμοί θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς».

«Τουλάχιστον, όμως, μέχρι τώρα, όσες πιέσεις και να είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος, τη στιγμή της ψηφοφορίας, ήταν μόνος του με τον εαυτό του, μέσα στο παραβάν, χωρίς να τον βλέπει κανείς και μπορούσε να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Αυτό έρχεστε και το καταργείτε και δεν έχετε δώσει και την παραμικρή τεκμηρίωση» πρόσθεσε.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, εισάγεται μια εντελώς διαφορετική λογική συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μια πολύ πιο παθητική, απόμακρη στάση, όπου ο καθένας και η καθεμιά, από το σπίτι του ή από κάπου αλλού, πάντως μακριά από συλλογικές διαδικασίες και από κάθε πολιτική ζύμωση, θα συμπληρώνει ένα έντυπο και θα το ταχυδρομεί» είπε, σημειώνοντας πως «πρόκειται για την επέκταση της λογικής των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών που νομοθετήσατε για τα συνδικάτα. Των ενιαίων ψηφοδελτίων που προσπαθείτε ανεπιτυχώς να επιβάλετε στους φοιτητικούς συλλόγους. Και των ηλεκτρονικών κομμάτων που αντί για ενεργά μέλη έχουν followers, οι οποίοι το πολύ-πολύ να εμφανιστούν για να ψηφίσουν αρχηγό με 2 ευρώ και μετά δεν τους ξαναβλέπει κανείς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι