Αποστολή στις Πρέσπες

Νεφέλη Λυγερού
1207
Αποστολή στις Πρέσπες, Νεφέλη Λυγερού

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι Πρέσπες εν αναμονή της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος. Μετά από αρκετά σενάρια ανακοινώθηκε πως η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο χωριό Ψαράδες στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο χωριό Oteshovo στην όχθη της λίμνης που ανήκει στην ΠΓΔΜ για να παρακαθίσουν σε γεύμα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, με προφανή συμβολισμό. Οι δημοσιογράφοι, πάντως, έχουν αποκλεισθεί. Θα επιτραπεί η μετάβαση μόνο σε φωτογράφους και εικονολήπτες. Νέα ήθη...

Το κλίμα έντασης που κυριαρχεί στην περιοχή των Πρεσπών έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το βουκολικό τοπίο: τις περίφημες λίμνες του βορειοδυτικότερου άκρου της Ελλάδας που ενώνουν ή για άλλους χωρίζουν με τα στάσιμα νερά τους την χώρα μας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, δημιουργώντας το λεγόμενο «τριεθνές». Δημοσιογράφοι και εικονολήπτες αναζητούν το ιδανικό πλάνο.

Τηλέφωνα, ζωηρές συνομιλίες, κίνηση και αυτοκίνητα διαλύουν βιαίως τη φυσική πραότητα της περιοχής. Μπλόκα δεκάδων αστυνομικών με κλούβες σταματούν όλα τα αυτοκίνητα, ζητώντας ταυτότητες. Οι ντόπιοι παρακολουθούν αμήχανοι την πρωτοφανή κινητικότητα, ρωτώντας κάθε λίγο και λιγάκι αν κάποιος γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο ή περισσότερο για το τί επιτέλους συμβαίνει στον τόπο τους. Ποιοι θα έρθουν; Πότε θα αρχίσει; Μπορούν να παρακολουθήσουν;

Όσοι έχουν δώσει ραντεβού το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες, ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας, δεν θα καταφέρουν να φθάσουν εκεί. Δεν περνάει ούτε κουνούπι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το χωριό Ψαράδες. Σε κάθε διασταύρωση έχουν τοποθετηθεί μπλόκα. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες.

Μακριά οι διαδηλωτές

Για τον λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις Πρέσπες. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ενώ λεωφορεία ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Οι Ψαράδες είναι ένα μικρό, πεζοδρομημένο γραφικό χωριό που μαζί με τον Άγιο Γερμανό αποτελούν προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς των λιμών. Μέχρι τώρα, το χωριό προσέλκυε τουρίστες που απολαμβάνουν τη βαρκάδα τους και τους μοναδικές κατά τόπους βραχογραφίες και απομονωμένα ασκηταριά.

Την Κυριακή το πρωί, όμως, εκεί θα παραβρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Με καραβάκι από τη λίμνη

Στην τελετή θα παραστούν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος και θα βάλει την υπογραφή του, η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ. Όλοι αυτοί θα μεταβούν στους Ψαράδες  με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνταν στους ρυθμούς της τελετής. Ούτε η βροχή το βράδυ του Σαββάτου δεν σταμάτησε τις εργασίες. Όποιος, μάλιστα, κατέβαινε μέχρι την λίμνη είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί ειδικά ταμπελάκια με τις σημαίες των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ»

Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να βρίσκονται από νωρίς στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο χωριό Λαιμός, καθώς το τελευταίο πούλμαν θα αναχωρήσει για τον χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης στις 9.00πμ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή και αφού όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κινητικότητα υπάρχει και στη γείτονα χώρα. Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια Μίλε Μποζνιακόφσκι. Υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.