Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτή ημερομηνία…
13/10/2023Στα πρόθυρα της διάσπασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας φέρεται αποφασισμένη να αποχωρήσει ακόμη και πριν το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο άλλωστε δεν έχει οριστεί ακόμη.
Ήδη από την επομένη της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη τα παλιά στελέχη που νιώθουν σαν «νόμιμοι ιδιοκτήτες» έχουν αρχίσει την κριτική και την αποδόμηση του προέδρου. Είναι ο μόνος πρόεδρος κόμματος που δεν είχε κατά κυριολεξία ούτε 24 ώρες περίοδο χάριτος από τους επικριτές του.
Η υπονόμευσή του άρχισε το ίδιο βράδυ της εκλογής του και εκφράστηκε το επόμενο πρωί από τον Νίκο Φίλη που έκανε παραλληλισμό με τον Μπέπε Γκρίλο και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Την συνολικότερη αντίδρασή τους την έδειξαν με την άρνησή τους να ψηφίσουν το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταγράφηκαν δεκαπέντε βουλευτές -η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν συγκαταλέγονται καθώς είχαν γενικότερους λόγους. Στην συνέχεια, όμως κάποιοι από τους αρχικούς 15 -όπως οι Κώστας Μπάρκας και Μίλτος Τζαμπάρας- ανταποκρίθηκαν θετικά και κατέλαβαν θέσεις τομεαρχών. Εκτιμάται ότι από τους 15 που ψήφισαν λευκό, έχουν μείνει περίπου δώδεκα βουλευτές.
«Λευκή απεργία»
Ωστόσο μεταξύ αυτών είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος οι οποίοι καίτοι αρνήθηκαν να αναλάβουν πόστα και όπως λέγεται κάνουν «λευκή απεργία» εντούτοις δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν. Κάπως έτσι μένουν περί τους δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν την αντιπαράθεση στα άκρα και να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Βεβαίως είναι περισσότερα τα κομματικά στελέχη της παλιάς φρουράς του κόμματος -με επικεφαλής τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκος Βούτση- που δεν είναι βουλευτές και που κινούν τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης του προέδρου με ανοιχτή την προοπτική της διάσπασης.
Τα πράγματα παροξύνθηκαν μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι «όποιος υπονομεύει την ενότητα της παράταξης δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ». Η Αννέτα Καββαδία ως στενή συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου έκανε ανάρτηση υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αντικαταστατικό, ενώ έτερος συνεργάτης κορυφαίου στελέχους πρότεινε την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η αμφισβήτηση
Μέχρι τότε τα κορυφαία στελέχη καθημερινά βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα αμφισβητώντας και αποδομώντας τον πρόεδρο του κόμματος. Η εσωκομματική αντιπολίτευση μεγεθύνεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που ακολουθούσαν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι αρθρογράφοι που έκαναν πολεμική στον Αλέξη Τσίπρα, τώρα κάνουν το ίδιο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, μόνo που τώρα βασίζονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Βουλευτές και κομματικά στελέχη αρχικά ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την καθημερινή υπονόμευση μέχρι το Συνέδριο του κόμματος και να δώσουν την μάχη εκεί έτσι ώστε αν πετύχουν την πλειοψηφία και ακολούθως να ελέγξουν την Κεντρική Επιτροπή, την Πολιτική Γραμματεία και το Πειθαρχικό Συμβούλιο -απαραίτητο για τις διαγραφές- ώστε να αναγκάσουν τον πρόεδρο να αποχωρήσει.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη που αποτελούν τον πυρήνα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε συνάντηση που πραγματοποίησαν φέρονται να αποφάσισαν ότι δεν θα περιμένουν μέχρι το Συνέδριο του κόμματος και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή εφόσον είναι ευνοϊκή η συγκυρία.
Σε κάθε περίπτωση είτε υλοποιήσουν την απόφαση άμεσα είτε καθυστερήσουν λειτουργούν με την λογική ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι δικός τους ή θα διαλυθεί». Μέχρι τώρα ανακόπτουν την όποια δυναμική θα μπορούσε να αποκτήσει στερώντας και ένα βασικό όπλο από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το εάν από αυτό βγαίνει κερδισμένη η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους είναι απλά αδιάφορο. Πάντως και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αποστασιοποιημένος, παρακολουθεί τις εξελίξεις και παρασκηνιακά φέρεται να συστήνει στους βουλευτές που απευθύνονται σε εκείνον να μην ταυτίζονται ούτε με τους αμφισβητίες αλλά ούτε και με τον νέο πρόεδρο.