ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Εφιάλτης δίχως τέλος οι υποκλοπές για τον Μητσοτάκη

Εφιάλτης δίχως τέλος οι υποκλοπές για τον Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Εφιάλτης δίχως τέλος οι υποκλοπές για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάθε εβδομάδα προκύπτουν νέα στοιχεία. Το Μαξίμου αντιδρά με διπλή τακτική: Από τη μία επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ως μυθεύματα, τις συνδέει με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο επιτίθεται για το παρελθόν του (ώστε να συσπειρώσει τους φανατικούς) και με κάθε τρόπο περιορίζει την αναπαραγωγή τους από τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης. Ως έναν βαθμό το έχει πετύχει, καθώς μεγάλα ΜΜΕ συμπεριφέρονται ωσάν να μην έχει υπάρξει καθόλου σκάνδαλο υποκλοπών.

Παραλλήλως με το σύνθημα “φυγή προς τα εμπρός”, επιχειρεί να διαμορφώσει θετική ατζέντα της επικαιρότητας (και με προεκλογική διάσταση) προβάλλοντας τις πάσης φύσεως παροχές της κυβέρνησης, που αφορούν πολλές και διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες και αντίστοιχα εκλογικά κοινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το non paper με τις παροχές αναπαράγεται σχεδόν αυτούσιο από τον φιλικό Τύπο!

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει περιοδείες ανά την Ελλάδα, ωσάν να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ενώ προβάλλει σε εβδομαδιαία βάση το κυβερνητικό έργο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media. Είναι περίπου το ίδιο non paper που δημοσιεύουν και τα φιλικά ΜΜΕ. Ωστόσο τα γεγονότα γύρω από το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πεισματάρικα και όχι μόνο δεν λένε να κοπάσουν, αλλά εβδομάδα με την εβδομάδα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία που δείχνουν ότι “ο πρωθυπουργός είναι γυμνός”.

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε “Το Βήμα” και το “Documento” και λίγο νωρίτερα το “Inside Story”, δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν την διασύνδεση των παρακολουθήσεων μέσω Predator, με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Επιπλέον, οι εφημερίδες παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι το Predator αγοράστηκε με χρήματα της ΕΥΠ, τοποθετήθηκε σε χώρους της Υπηρεσίας Πληροφοριών και το λειτουργούσαν υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμυνα της κυβέρνησης “το θέμα είναι στην δικαιοσύνη, όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει”, είναι κυριολεκτικά προφάσεις εν αμαρτίαις. Το εάν θα προκύψει ενοχή στα δικαστήρια είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Η δημοσιογραφική έρευνα ωστόσο έχει παρουσιάσει επαρκή στοιχεία ότι οι επιχειρηματίες που έφεραν το Predator στην χώρα συνδέονταν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και ότι οι νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες υποκλοπές ενορχηστρώνονταν από το ίδιο πολιτικό κέντρο, φυσικά όχι για να λόγους εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά για πολιτική και επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Μέχρι στιγμής οι αποκαλύψεις φθάνουν στον Γρηγόρη Δημητριάδη. Ωστόσο δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας και σίγουρα όχι πολιτικός, ακόμη και της ΝΔ, που να στοιχηματίσει ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Το εάν θα φθάσουν οι αποκαλύψεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαρτάται εν πολλοίς από τον Δημητριάδη, ο οποίος όμως ως απλός ιδιώτης δεν έχει καμία ασυλία. Το ρήγμα στην οικογένεια μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη και του τελευταίου με την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι δεδομένο. Όπως είναι πλέον αγεφύρωτο και το χάσμα με τον γνωστό επιχειρηματία, άλλοτε βασικό υποστηρικτή της οικογένειας.

Την προσεχή Τρίτη καταθέτει στον εισαγγελέα ο εκδότης του “Documento” και, όπως λέει ο συνήγορός του Γιάννης Ματζουράνης, έχει και αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του. Το αν η δικαστική έρευνα που κινείται ανεξάρτητα καλέσει και τον συντάκτη του “Βήματος” για να προσκομίσει τα στοιχεία που εμπλέκουν Έλληνες αστυνομικούς, αποδεικνύοντας έτσι την διασύνδεση του Predator με την ΕΥΠ, είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται. Όσο και αν είναι εξαρτώμενη και απαξιωμένη η Δικαιοσύνη, υπάρχει ένα όριο.

Διεργασίες στο προσκήνιο και παρασκήνιο

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός αποφεύγει να μπει στο κάδρο του σκανδάλου των υποκλοπών και δεν εμφανίζεται στην Βουλή για να απαντήσει στις τρεις ερωτήσεις που του έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο έχει καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΕΥΠ και το νέο πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, θα εμφανιστεί στην Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου για να το υπερασπιστεί. Πρόκειται βέβαια για θεσμική νομιμοποίηση της αδιαφάνειας στις παρακολουθήσεις. Ωστόσο εκεί θέλοντας και μη θα πρέπει να απαντήσει συνολικά στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης και δεν θα διαφύγει με το “δεν γνώριζα, ήταν πράξεις του γενικού γραμματέα μου και του διευθυντή της ΕΥΠ”.

Φυσικά σε οποιαδήποτε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση θα είχε πέσει με πολύ λιγότερα στοιχεία, λόγω της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού, όπως έχουν περιγράψει όλοι οι συνταγματολόγοι – είναι ίσως η πρώτη φορά που συμφωνούν οι επιστήμονες που αρέσκονται σε μεταξύ τους αντιδικίες. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα ώστε να βρει παράθυρο εκλογών, όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο κατά συνθήκη ψεύδος ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Εν τω μεταξύ όμως κινούνται και οι εσωτερικές διεργασίες στο προσκήνιο και παρασκήνιο της ΝΔ. Οι παλαιότεροι πολιτικοί γνωρίζουν ότι υπάρχει το καταστροφικό ενδεχόμενο η χιονοστιβάδα των εξελίξεων να συνθλίψει όχι μόνο την οικογένεια Μητσοτάκη – γι’ αυτό μόνο οι πελάτες ανησυχούν – αλλά συνολικά τη ΝΔ, ως κομματικό φορέα της δεξιάς παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής, με την παρουσία του χθες στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη θέλησε να υπενθυμίσει τις θέσεις που είχε εγκαίρως εκφράσει για τις παρακολουθήσεις.

Οι κινήσεις του Νίκου Δένδια – που στηρίζει τον πρωθυπουργό, ευελπιστώντας να πάρει την σκυτάλη μετά τις εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση – και της Όλγας Κεφαλογιάννη που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση είναι ενδεικτικές της κινητικότητας, αν και δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο. Λύση του δράματος μπορεί να προκύψει μόνο εφόσον τα βασικά επιχειρηματικά υποσυστήματα που συνδέονται με τη ΝΔ συμφωνήσουν με ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ειδικά, καθώς άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται να κινούνται ώστε να γίνουν γέφυρα σε μία μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, προγράφοντας τη ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι